InfoCash

Artikel

Eten tegen kanker

Auteur: sofiitj | geschreven op 26-03-2010

Tegenwoordig wordt er over veel eten gezegt dat iets ongezond is, en dat veel dingen gezond zijn. Maar wat moeten we nog geloven?
Er bestaan ook recepten die je kan eten voor mensen die kanker hebben, het is kankerverwerend. Als je meer wil weten over deze recepten, of over ongezond en gezond eten, lees dan nu verder...


Kankerverwerende recepten

Het is misschien moeilijk te geloven, maar 30 à 40 % van de kankergevallen kunnen voorkomen worden door aangepast te eten. Dit werd onderzocht door het Britse World Cancer Research Fund en het Amerikaanse Institute for Cancer Research.

Er zijn voedingstoffen die kanker kunnen opwekken, maar er zijn ook voedingstoffen die ons beschermen tegen kanker. Hierover wil ik het hebben.

Hier een opsomming van voedingstoffen e.d. die kanker kunnen bevorderen:
- Maximale vetinname : 30% van het totaal opgenomen calorieën die dag. Vermijd zoveel mogelijk vetten van dierlijke oorsprong.
- Max. 100 gr vlees per dag (geef een voorkeur aan magere vleessoorten!)
- Max. 2-tal glazen per dag van alcohol.
- Niet te veel zout en gerookte voedingswaren
- Beperk gegrild vlees en vis, zeker als ze zwartgebrand zijn !
- eet NOOIT beschimmelde producten, beperk ook het eten van schimmelkaas. Pas ook op voor graan- en notensoorten, deze zijn heel vatbaar voor schimmels, dus eet dit nooit op als de Houdbaarheidsdatum is verstreken!
Hier een opsomming van kankerverwerende voedingsstoffen:
- Vitamine A : Lever, fruit & groenten
- Vitamine E : Volgraanproducten, plantaardige olie & bladgroenten
- Vitamine C : Fruit & groenten
- Foliumzuur : Volgraanproducten, fruit & groenten
- selenium : Vlees, volgraanproducten
- carotenen : Fruit & groenten
- Voedingsvezels : Volgraanproducten, fruit & groenten, bonen
- Calcium : melkproducten

Zoals je kan opmerken, zijn fruit & groenten een basisbehoefte in het leven van de mens.

Sommige vitaminen en mineralen zouden de vorming van kankerverwekkende stoffen afremmen of verweren. Voedingvezels verminderen de transit-tijd van de darmen. Voedingsvezels en calcium zorgen er ook voor dat er een verhoogde celdeling aanwezig is.

Het is wel belangrijk dat je probeert om 400 - 800 gr fruit en verse groenten per dag probeert te eten.
Als je dit moeilijk vindt, vind je hieronder enkele richtlijnen die je kan volgen om op een makkelijkere manier fruit & groenten in je dagelijkse voeding in te schakelen:
- Gebruik vers fruit op puddings, yoghurts en andere desserts.
- Kies voor 100% vruchten of groentesappen i.p.v. limonades.
- Zorg steeds dat er een volle fruitschaal voor je neus staat (bv op salontafel in living).
- Probeer als snack 'fruit' mee te nemen als je ergens heen moet, i.p.v. zoetigheden.
- Beleg je sandwiches met vele groenten.

Als volgt vind je enkele recepten om kanker tegen te gaan, smullen maar!

kokos-ananasdrank

Wat heb je nodig? (1 PORTIE)
- 1 middelgrote banaan
- 150 ml kokosmelk
- 20 ml vloeibare honing
- 50 ml gesuikerd ananassap

De bereiding:
- Snij de banaan in schijfjes
- Mix alles samen

Komkommersoep

Wat heb je nodig?
- 175 gr komkommer
- 125 ml water
- 1/4 blokje groentenbouillon
- 1 eetlepel olijfolie (15ml)
- 60 ml room
- 50 gr volle yoghurt
- peper
- zout
- 75 gr gepelde garnalen
- enkele muntblaadjes

De bereiding:
- Was de komkommer eerst en snij hem in blokjes
- Breng het water aan de kook met het bouillonblokje en de olijfolie en voeg er stukjes komkommer bij. Laat ongeveer 10min zachtjes koken.
- Mix alles, Voeg dan de room toe, laat daarna even opkoken, en voeg dan de yoghurt erbij. Op smaak brengen met peper en zout en de garnaaltjes toevoegen. Laat de soep eventueel afkoelen in de koelkast. Je kan de soep koud of warm opdienen en je kan ze versieren met enkele muntblaadjes.

PROBEER STEEDS GEZOND TE ETEN, WANT ANDERS IS HET MISSCHIEN TE LAAT !