InfoCash

Artikel

ADHD en een bijpassend dieet

Auteur: ninafrerichs | geschreven op 03-10-2011

ADHD, ook wel bekend als Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is, als je het hebt, soms een zegen en soms een ellende. Gelukkig zijn er steeds meer onderzoeken gaande waar men kijkt naar de relatie tussen een gezondere of aangepaste voeding en de effecten die dit heeft op ADHD-ers en hun gedrag. Wat is zo'n dieet nu eigenlijk en in welke mate helpt het iemand met AHDH?


ADHD-er op dieet

Steeds vaker komt de stoornis ADHD in het nieuws en steeds vaker hoor je experts, artsen en andere betrokkenen over een aangepaste voeding die ADHD symptomen zou moeten verminderen. Dat klinkt voor veel mensen als muziek in de oren, want niet iedereen is voorstander van het slikken van medicatie zoals Ritalin en Concerta en zeker voor kinderen is dit niet altijd direct iets waar ouders warm voor lopen. Een alternatief is dan natuurlijk welkom. Het ADHD dieet is inmiddels al veelvuldig getest bij kinderen, door het ADHD Research Centrum te Eindhoven. Een andere benaming voor dit dieet is het RED-dieet. Wat houd dit dieet eigenlijk in?

Het RED-Dieet

RED is de afkorting voor het Restricted Elimination Diet. Dit dieet, dat per individu anders is, werkt als een hypoallergeen dieet. De eerste 4 weken dat dit dieet gevolgd wordt moet dus de ADHD-er in kwestie veel in zijn eet (en leef) patroon aanpassen. Door onderzoek dat twee jaar geleden door wetenschapster Lidy Pelser werd uitgevoerd, kwam aan het licht dat met door het volgen van het RED dieet bij 78% van de kinderen de ADHD symptonen zodanig afnamen dat gebruik van medicatie niet meer noodzakelijk bleek. Hoewel het dieet dus per individu kan verschillen, is het gedane onderzoek in ieder geval al een duidelijk bewijs dat een dergelijk dieet bij velen aanslaat. Overigens is het RED dieet aangepast aan de Nederlandse voedingsnormen- en gebruiken.

Waar kan ik dit dieet volgen?

Voor ouders die interesse hebben om hun kind met ADHD kennis te laten maken met het RED dieet, is het verstandig contact op te nemen met het ADHD Research Instituut, waar onderzoekster Lidy Pelsser aan verbonden is. Door middel van de Pelser Voeding- en Gedrag Test wordt dan bekeken welk dieet voor een kind geschikt is en tevens worden zowel ouders als kind intensief begeleid. De praktijk leert, dat maar 5% van de deelnemers zich niet aan het dieet weet te houden.

Meer dan 600 gezinnen heb reeds het dieet gevolgd. Wel is het zo dat er kosten verbonden zijn aan dit onderzoek, dat ongeveer 2 maanden in beslag neemt. Het totaalbedrag voor het gehele onderzoek bedraagt 1275 Euro, waarvan een gedeelte gesponsord wordt. De eigen bijdrage voor dit onderzoek bedraagt momenteel 780 Euro. Eventuele vervolgconsulten (om de 4 weken) kosten de ouders 97,50 Euro

Voor ouders met een kind dat ADHD heeft, kan het dus zeer nuttig zijn om deel te nemen aan de Pelser-Voeding en gedrag test en het volgen van een RED dieet. De investering is best groot, zowel financieel als mentaal, maar het bewijs van dit dieet ligt er inmiddels.