InfoCash

Artikel

Het Atkins dieet; Dr. Robert Atkins

Auteur: Vigilance | geschreven op 11-12-2011

Robert Atkins was dokter en cardioloog en ontwikkelde in de jaren zeventig een dieet wat jarenlang zeer omstreden was. Het ging volgens hem bij afvallen niet zozeer om het beperken van het aantal calorieën, maar om het minderen van koolhydraten. Nu, ruim 8 jaar na zijn dood, behoort het Atkins dieet tot de populairste diëten om gewicht te verliezen.


Levensloop

Robert Atkins werd geboren op 17 april 1930 in Columbus, Ohio, waar hij opgroeide.  Zijn vader was een restauranteigenaar. In 1951 studeerde hij af aan de universiteit van Michigan en promoveerde in 1955 aan de Cornell-universiteit als arts. Hij specialiseerde zich in complementaire geneeskunde en cardiologie. Hij verhuisde naar New York, waar hij het Atkins Center for Complementary Medicine oprichtte. In de jaren 70 lanceerde hij het Atkins dieet, wat in de 90-er jaren over de hele wereld bekend werd. Op 56 jarige leeftijd trouwde hij met zijn vrouw Veronica en overleed in 2003 op 72 jarige leeftijd. Hij raakte in coma door een val op de stoep en overleed later in het ziekenhuis.

 Complementaire geneeskunde

Hoewel hij vooral bekendheid heeft gekregen door zijn dieet, was hij veel meer dan dat. Zo richtte hij het Atkins Center for Complentary Medicine op waar o.a. patienten met Type-2 diabetes werden behandeld volgens zijn theorien. Grote aantallen hadden daarna geen medicatie meer nodig. Dezelfde resultaten werden bereikt bij  hartaandoeningen, artritis en andere aandoeningen. Ook introduceerde hij alternatieve behandelmethoden bij kanker. Hij was ervan overtuigd, dat overgewicht en diabetes een en dezelfde epidemie zijn en wilde aantonen, dat het Atkins dieet zou kunnen bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Het boek hierover heeft hij zelf niet meer af kunnen maken, maar is op verzoek van Veronica na zijn dood verschenen met als titel Atkins Diabetes Revolution.

De Atkinsfoundation

In 1999 is de Dr. Robert C. and Veronica Atkins Foundation opgerich. Deze stichting steunt onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de rol van metabolisme en voeding bij overgewicht, diabetes, kanker, Alzheimer en andere aandoeningen.