InfoCash

Artikel

Beloningssysteem t.b.v. zindelijkheidstraining

Auteur: Webmaster | geschreven op 12-12-2011

Tijdens mijn werk heb ik diverse keren gebruik gemaakt van een ''beloningssysteem''. Deze methode wordt toegepast bij kinderen, maar kan ook gebruikt worden bij volwassenen. Doorgaans zal er bij de laatste groep sprake kunnen zijn van een vorm van autisme, maar dit hoeft niet perse. Datzelfde geldt voor kinderen. Dit model is toepasbaar om bijvoorbeeld een kind zindelijk te maken of om ongewenst gedrag te voorkomen d.m.v. een schema.


Beloningssysteem:

 Regels beloningssysteem t.b.v. zindelijkheidstraining :

 Week 1

     Begeleiding: De tijden die vermeld staan op het beloningssysteem aanhouden. Dit is om de 1 uur en 30 minuten (12.00/13.30/15.00/16.30) -> voorbeeldtijden.

       X krijgt d.m.v. een (verbaal/non-verbaal) seintje dat hij/zij naar het toilet moet gaan.

        Per keer (= per tijd) krijgt X een sticker als hij/zij naar het toilet gaat. Mocht het zo zijn dat toch een ongelukje krijgt dan krijgt hij/zij dat niet.

         Begeleiding: per dag wordt er gekeken hoeveel stickers zijn behaald. Bij 3 stickers of meer mag X een kleinigheidje uitzoeken (aparte zak met cadeautjes). Of desgewenst een extra leuke activiteit uitzoeken/doen (voorbeelden -> knutselen, kleien, leuk tv-programma of dvd kijken etc.).

 Week 2

 (voorbeeld -> in principe kan voor zolang nodig het schema van week 1 worden aangehouden)

         Begeleiding: De tijden die vermeld staan op het beloningssysteem aanhouden. Dit is om de 1 uur en 30 minuten (12.00/13.30/15.00/16.30).

         X krijgt d.m.v. een (verbaal/non-verbaal) seintje dat hij/zij naar het toilet moet gaan.

         Per keer (= per tijd) krijgt X een sticker als hij/zij naar het toilet gaat. Mocht het zo zijn dat toch een ongelukje krijgt dan krijgt hij/zij dat niet. De eerste tijd op het systeem (12.00) wordt nu niet meer aangegeven naar X Verwachting is dat zij het zelf onthoud. Van te voren wordt dit wel aan hem/haar verteld -> na week 1.

         Begeleiding: per dag wordt er gekeken hoeveel stickers er zijn behaald. Bij 3 stickers of meer mag X een kleinigheidje uitzoeken (aparte zak met cadeautjes). Of desgewenst een extra leuke activiteit uitzoeken/doen (voorbeelden -> knutselen, kleien, leuk tv-programma of dvd kijken etc.).

         De begeleiding let erop als er verandering optreedt in het gedrag en (on-)zindelijkheid van X.

         Na 2 weken (4 of 5 dagen op beloningssysteemlijst) vind de eerste evaluatie plaats over X. X wordt ook gevraagd hoe hij/zij het ervaart.

         Belangrijk: positief benaderen en neutraal reageren mocht er toch een ongelukje plaatsvinden. Dat wil zeggen; geen (negatieve) op of aanmerkingen maken!

 

                                                                                        ruimte voor sticker (= beloning):

Maandag          
 Dinsdag          
 Woensdag          
 Donderdag          
 Vrijdag          
 Zaterdag          
 Zondag