InfoCash

Artikel

Het Atkinsdieet; fase 1; de introductiefase

Auteur: Vigilance | geschreven op 26-12-2011

Wanneer je wilt afvallen kun je ervoor kiezen om het Atkins dieet te volgen. Je moet dan vier verschillende fasen doorlopen, om uiteindelijk klaar te zijn voor de Atkins ´lifestyle´.


Insuline

Het Atkins dieet gaat regelrecht in tegen de nog vaak geldende opvatting, dat het bij afvallen gaat om een simpele rekensom van calorieen. Volgens dr. Atkins wordt overgewicht veroorzaakt door een stofwisselingsstoornis.  Het hormoon insuline speelt hierbij een grote rol. Insuline zorgt voor de opname van glucose uit het bloed in de lichaamscellen. Daarnaast is insuline, naast cortisol, een vetopslaghormoon. Volgens de uitgangspunten van dit dieet is bij overgewicht het evenwicht verstoord tussen het eten van koolhydraten en de productie van insuline, waardoor er teveel vetreserves worden aangemaakt.

Ketose

Door het streng beperkten/weglaten van koolhydraten uit de voeding, wordt de bloedsuikerspiegel gestabiliseerd. Het lichaam raakt in ´ketose´. Dit betekent, dat de insulineproductie verlaagd wordt en de vetreserves worden aangesproken. Hierdoor zal men af gaan vallen. De eerste fase van het dieet is er dan ook op gericht op in ketose te komen. Of het al zover is, kan men controleren m.b.v. ketostix. Ook kan het zorgen voor een vieze geur uit de mond en van de urine. Dit komt door de afvoer van ketonen.

Fase 1

In deze fase, die veertien dagen duurt, mag je maximaal 20 koolhydraten per dag eten. Deze koolhydraten zitten vooral in de groenten die zijn toegestaan. Dit zijn groentensoorten die voor minder dan 10% uit koolhydraten bestaan; sla, selderij, ijsbergsla, radijs, olijven, andijvie, krulandijvie, komkommer, witlof, venkel, alfalfakiemen, champignons, alfalfakiemen, peterselie, bieslook, peper. Wat je in de fase verder wel en niet mag eten is op verschillende atkins websites te vinden. Ook zijn er verschillende boeken verkrijgbaar. Om tekorten te voorkomen wordt aangeraden om gedurende het hele dieet supplementen te gebruiken. De eerste fase kan gepaard gaan met bijwerkingen als; duizeligheid, spierpijn, krampen en een gebrek aan energie.