InfoCash

Artikel

Healende werking van Bachbloesems

Auteur: mayanne | geschreven op 22-01-2012

Steeds meer en meer zoeken mensen naar natuurlijke geneeswijzen, willen zelf klachten aanpakken, zien het niet meer zitten meer medicatie in te gebruiken voor kleine kwaaltjes, ongemakken. Het is steeds zoeken naar een balans in het gebruik van allopathische ( klassieke) middelen en de homeopathische, alternatieve middelen. Er is een samenwerking mogelijk tussen de beide geneeswijzen en het is ook raadzaam opgelegde medicatie die noodzakelijk is niet zomaar af te breken of stop te zetten. Daarentegen is het ook mogelijk voor een verkoudheid, slaapmoeilijkheden, stress meer naar een op natuurlijke manier de problemen aan te pakken.


Wat zijn Bachremedies ?

Bach remedies zijn plantenextracten die positief inwerken op emoties. Voorbeelden van dergelijke emoties zijn faalangst, neerslachtigheid, stress, piekeren, overbezorgdheid en schuldgevoelens. Dr. Edward Bach heeft de bloesem eind vorige eeuw ontdekt.  

Hij leefde van 1886 tot 1936 en het is vooral na zijn dood dat de  bloesem enorme bekendheid verworven heeft. Door Bach werden 38 verschillende bloesemremedies (waaronder "Rockwater", oftewel bronwater) opgesteld.

Een extra Bach remedy is de Rescue remedy, die een mix is van 5 andere remedies. De Rescue remedy is dan ook bedoeld als EHBO tegen stress en panieksituaties, en veel gebruikers van de bloesemtherapie dragen Rescue altijd bij zich. Rescue remedy is ook als zalf verkrijgbaar. De bloesems zijn geen vervanging voor medicatie, doch een heilzame ondersteuning tot herstel. De Bach bloesem remedies van Dr. Bach zijn sedert enkele jaren ook verkrijgbaar onder de naam HEALING HERBS.

De productie van de Healing Herbs is in handen van Julian en Martine Barnard en de plantenteelt geschiedt in Wales, waar de grond en de lucht nog gezond zijn. 

 De zeven categorieën van de Bachbloesemremedies

Dokter Bach deelde zijn bloesemremedies in zeven categorieën

Angst: Aspen, Cherry Plum, Mimulus, Red Chestnut, Rock Rose

Onzekerheid: Cerato, Gentian, Gorse, Hornbeam, Scleranthus, Wild Oat

3 Onvoldoende interesse in het heden:  Chestnut Bud, Clematis, Honeysuckle, Mustard, Olive, White Chestnut, Wild Rose

4 Eenzaamheid:  Heather, Impatiens, Water Violet

Overgevoeligheid:  Agrimony, Centaury, Holly, Walnut

Moedeloosheid of wanhoop: Crab Apple, Elm, Larch, Oak, Pine

Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen: Beech, Chicory, Rock water, Vervain, Vine 

 Hoe werkt de bloesemtherapie?

De Bach-bloesemtherapie stelt dat aroma's van bloesems heilzaam zijn om ziekte als gevolg van een niet bij een persoon passende leefwijze te voorkomen. Bach-bloesemtherapie is geen homeopathische behandelmethode, omdat er geen extreme verdunningen worden gebruikt zoals in de homeopathie. Bij de Bach-bloesemtherapie worden er extracten gemaakt van bloesems met water. Het extract wordt vermengd met alcohol, ter conservering. De zo ontstane oplossingen zijn sterk verdund en hebben farmacologisch gezien geen wezenlijke hoeveelheden werkzame stof.

 Zijn Bachbloesems veilig?

 Omdat de bloesems geen schadelijke elementen bevat, zijn er helemaal geen bijwerkingen. Hier is het vaak een discussiepunt onder alternatief werkende gezondheidstherapeuten en wetenschappelijk opgeleide hulpverleners, dokters. Er is tot op heden relatief weinig onderzoek gedaan naar de werking en het effect van het gebruik, enkel de getuigenissen van menig gebruiker ervan. Overwegend zijn gebruikers van de bloesems best tevreden over de resultaten, vooral bij jonge kinderen zijn de resultaten positief. Kinderen zijn mijn inziens de beste bewijzen van de positieve effecten, ze weten trouwens niet hoe de bloesems werken, houden zich niet bezig met effecten noch resulltaten. Net zoals de homeopathie, werken de bloesems langzaam in op de mens als holistisch wezen. Daarentegen lossen bloesems op zich niet altijd de onderliggende oorzaken van een probleem op en raden we om deze reden ook aan een professioneel coach of therapeut te raadplegen.

 Kunnen kinderen ook Bachbloesems nemen?

 Inderdaad, steeds meer en meer ouders vragen naar het gebruik van de bloesems, omdat ze meer en meer tot besef komen dat medicatie te drastisch lijkt: vb faalangst, slaapmoeilijkheden, Adhd, bedplassen, extreem perfecionistisch gedrag, hypersensitief enz. Uiteraard worden de bloesems niet zomaar als hocus pocusmiddel voorgesteld aan de ouders, integendeel, er dient een uitvoerige anamnese te worden gedaan om te kunnen evalueren wat het probleem is, hoe de persoonlijkheid van het kind is, hoelang het probleem zich reeds voordoet, wat er al ondernomen is. Het lijkt me nogal logisch dat een kind dat op school wordt gepest ander gedrag zal tonen dan een kind dat zijn plekje heeft in een school of een klas en vrolijk naar school huppelt. Een goed gesprek met ouders/opvoeders en het kind is onontbeerlijk, dat spreekt voor zich. We merken vaak dat kinderen intuïtief een kaart nemen, met de betreffende bloesem, dat op dieper niveau aangeeft waar het niet stroomt. Er zijn heel wat invalshoeken om met kinderen te werken, er is niet één juiste manier hierin. Zelf kijk ik wat op een bepaald moment een kind kan ondersteunen en verder helpen.

En huisdieren? 

Ook huisdieren kunnen heel veel halen uit de bloesems vb een bang hondje, hij schrikt werkelijk van alles en nog wat en je kan maar niet bedenken waarom hij zo angstig is. Er zijn healers die hun dieren behandelen met bloesems, aangevuld met Reiki. Ook dieren reageren na een tijdje rustiger. 

Mieke Coigné

www.transformatiecoaching.be