InfoCash

Artikel

Specifiek Koolhydraten dieet: Elaine Gottschal

Auteur: Vigilance | geschreven op 19-02-2012

Ze is bekend van het boek 'Breaking The Vicious Cycle' ook in het nederlands verschenen als 'doorbreek de vicieuze cirkel'. Geinspireerd door de dokter, die haar acht jaar oude dochter genas van Colitis Ulcerosa en nu ook aangeraden bij andere stoornissen als; ziekte van Crohn, Diverticulitis, Coeliakie, Cystische Fibrose, Chronische Diarree. Het nieuwste verband wordt gelegd met autisme.


Dr. Haas

In 1958 ging Elaine naar de dokter, omdat haar 8 jaar oude dochter leed aan Colitis Ulcerosa. Dit is een ontstekingsziekte van de dikke darm. Ze kwam terecht bij dr. Haas, die in 1951 een boek publiceerde over het Specifieke Koolhydraten dieet. Dr. Sidney Valentine Haas, geboren in 1870, was een bekende kinderarts. Hij stond bekend als een van de meest orginele denkers in de moderne pediatrie. Hij heeft verschillende verslagen geschreven over uiteenlopende onderwerpen, waaronder een effectieve dieetbehandeling voor coeliakie. Op advies van dr. Haas volgde de dochter van Elaine het Specifieke Koolhydraten Dieet en was binnen twee jaar vrij van symptomen.

Celbiologie

Geinspireerd door dit dieet volgt Elaine twaalf jaar lang de studie celbiologie, om zelf de werking ervan te kunnen begrijpen. Ze werd een populaire docent en sprak op verschillende seminars en conferenties over het onderwerp menselijke biologie en voedsel. In de jaren 90 schrijft ze het boek 'Doorbreek de vicieuze cirkel', waarin ze het Specifieke Koolhydraten Dieet beschrijft en wetenschappelijk onderbouwd. In het eerste deel van het boek wordt de theorie uitgelegd en in het tweede deel staan recepten. Inmiddels heeft ze veel patienten met o.a. de ziekte van Crohn bevrijdt van hun symptomen door het volgen van dit dieet.

Nieuwe editie

In 2004 verschijnt de nieuwe editie van Breaking the Vicious Cycle. Nieuw in dit boek is het hoofdstuk over Autisme, waarin de connectie tussen de ingewanden en de hersenen bij ontwikkelingsstoornissen bij kinderen wordt besproken. Inmiddels is er ook in Nederland door de vereniging voor autisme belangstelling voor dit dieet.


InfoCash

Artikel