InfoCash

Artikel

24-uurs economie; oorzaak overgewicht?

Auteur: Vigilance | geschreven op 04-03-2012

Er is de afgelopen deccenia veel veranderd. De tijd dat het natuurlijke ritme van dag en nacht ook ons ritme bepaalde ligt ver achter ons. Sloten de winkels nog niet eens zo heel lang geleden om 18:00 uur, inmiddels zijn de meeste supermarkten tot 20:00 uur of zelfs 22:00 uur open. We laten de natuur niet meer ons levensritme bepalen, maar alles staat ten dienste van de 24-uurs economie.


Slaapkwaliteit

De wereld draait door, dag en nacht. Mensen werken in ploegen, er is tv, computer en altijd wel iemand wakker. Geluidsoverlast, licht, stress, allemaal zaken die negatief van invloed kunnen zijn op onze nachtrust. Mensen slapen korter, mensen slapen slechter. De gevolgen worden steeds duidelijker. Hoewel slapen vaak als verloren tijd wordt beschouwd kunnen we niet zonder. Te weinig, of een kwalitatief slechte nachtrust is van invloed op ons functioneren overdag. Slechte concentratie, weinig kunnen hebben, allemaal merkbare gevolgen. Maar de gevolgen gaan veel verder.

Slaaponderzoek

We weten nog lang niet alles over de functie van slapen. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. Wat gebeurt er nu eigenlijk als we slapen? Wat is het nut en wat zijn de gevolgen van een verstoorde nachtrust. Iedereen slaapt weleens een nachtje wat minder goed. Dat hoeft niet meteen tot problemen te leiden. Maar wordt dit chronisch dan kan dit onder andere leiden tot overgewicht. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken.

Slaaptekort en overgewicht

Hoe het komt is nog niet helemaal duidelijk. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt, dat er een relatie bestaat tussen slaaptekort en een grotere kans op overgewicht. Zo wordt er wel gedacht, dat wie weinig slaapt meer gaat eten. Onlangs bleek uit een onderzoek, dat mensen die te weinig slapen dikker zijn en meer buikvet hebben. Daarbij leidt slaapgebrek tot een lager energiegebruik, terwijl je eerder het omgekeerde zou denken.

Toekomst

Nu de 24-uurs economie volop draait zullen de gevolgen de komende tijd steeds meer duidelijk worden. Zijn wij wel gemaakt voor deze levensstijl? Of is het gewoon een kwestie van tijd voordat de mens zich hieraan heeft aangepast. Wel duidelijk is inmiddels dat overgewicht allang geen kwestie meer is van een simpele optelsom van calorieen.