InfoCash

Artikel

Wat te doen bij brand(wonden)

Auteur: Lieselot_90 | geschreven op 21-05-2012

Wat moet u doen wanneer u terechtkomt in een huisbrand, een brand ziet of wanneer een persoon ernstige brandwonden heeft? Hieronder vindt U alle zaken waardoor u uitstekend kan reageren en zorgen dat de personen in kwestie zo weinig mogelijk gekwetst raken!


Huisbrand

 Het lijkt heel simpel soms wat je moet doen bij een huisbrand: gewoon weglopen. Maar soms kan het zijn dat je panikeert... Hier is een lijstje waar je je zeker aan moet houden!

- Verwittig ALTIJD de hulpdiensten als EERSTE

- Probeer iedereen rondom jou te verwittigen zonder dat je zelf gevaar loopt

- Nooit een brandend huis zomaar binnenlopen of als je in een brandend huis/gebouw bent: verlaat dit zo snel mogelijk en help andere mensen bij het verlaten ALS je jezelf hiermee niet in gevaar brengt

- Ga op een veilige afstand staan

 

Brandwonden

 Hoe help je een persoon wanneer die ernstige brandwonden heeft? Volg deze instructies nauwgezet op en u helpt de patiënt op een verantwoorde, veilige manier!

- Het slachtoffer van de bron verwijderen wanneer je dit kan ZONDER jezelf in gevaar te brengen. Eigen veiligheid primeert altijd!

- Wanneer de kledij van de patiënt brandt, moet dit zo snel mogelijk gedoofd worden. Door het inademen van de hete rook kunnen de longen van de patiënt nl. verbranden! Het principe is: 'stop, drop and roll': laat de patiënt stoppen, vallen en rollen over de grond. Wanneer je een deken gebruikt: best niet-synthetisch en een nat deken. Je kan ook water gebruiken om de vlammen te doven, maar niet wanneer de bron verhitte olie of vet betreft!!

- Volgend principe: 'eerst water, de rest komt later'. De brandwonden moeten zo snel mogelijk gekoeld worden met water (tot 30 min na blootstelling) zodat de warmte niet dieper in de huid kan dringen en schade wordt beperkt. Verwittig wel onmiddellijk de hulpdiensten. Het water mag niet ijskoud zijn (risico op onderkoeling), best tussen 15 en 25 °C. ALTIJD bij het slachtoffer blijven tot de hulpdiensten arriveren!!

Verder nog een aantal belangrijke tips bij brandwonden:

- Verwijder kleren die niet vastkleven in de huid of verwijder juwelen wanneer dit mogelijk is

- Blaren nooit openprikken, wegens hoger risico op infecties!

- Brandwonden bedekken met een steriele, vochtige doek

- Geen crèmes, lotions of zalven aanbrengen op de wonde

- De ernst van de brandwonde moet steeds beoordeeld worden door een arts!! De arts moet ook bepalen of een tetanus-vaccinatie noodzakelijk is.

- Let op voor onderkoeling: bedek de patiën