InfoCash

Artikel

Voedingshouding baby

Auteur: redsjiem | geschreven op 21-05-2012

Er zijn verschillende houdingen waarin je je baby kunt voeden. Je moet natuurlijk een houding kiezen die je prettig vindt en die bij jou past. Bij verstopte melkkanalen kunnen de houdingen het best afgewisseld worden; je legt je baby dan zo aan, dat het kinnetje in de richting van de harde plek ligt. Soms is het nodig om van houding te veranderen door tepelkloven, stuwing of een buikwond na een keizersnede.


Modonnahouding

(Het hoofdje ligt op je arm, het lijfje ligt op je hand)

Ga rechtop zitten, met je rug tegen een leuning. Leg het hoofdje van je baby halverwege richting elleboog - je baby moet niet zijn hoofdje hoeven buigen om bij je tepel te komen. Met je hand steun je het lijfje. De baby ligt met zijn hele lijfje naar je toegekeerd: buik tegen buik.

Transitional hold

(het hoofdje ligt op je hand, het lijfje ligt op je arm)

Dit lijkt op de madonnahouding, maar je houdt de baby vast met de arm tegenover de borst waarmee je voedt. Het voordeel van deze houding is dat je wat gemakkelijker kunt manoeuvreren, omdat je niet vanuit je schouder maar vanuit je elleboog beweegt en dus over een fijnere motoriek kunt beschikken.

Liggend

(Buik-buik, moeder in zijligging)

Leg een kussen in je nek, zodat je hoofd ontspannen ligt. Beweeg je baby met je onder of bovenarm (net wat je prettig vindt) naar je borst toe. Je tepel moet op de hoogte van het mondje zijn.

 

Bakerhouding

 

(Rugbyhouding)

Bij de bakerhouding is het hoofdje van je baby naar je borst gericht, terwijl het lijfje langs je zij onder je arm door ligt (eventueel op een kussen). Deze houding kan prettig zijn na een keizersnede, bij stuwing, bij een tweeling, bij zware borsten of bij een baby die nog niet van die sterke nekspieren heeft.