InfoCash

Artikel

Chronischevermoeidheidssyndroom

Auteur: mike197903 | geschreven op 28-06-2012

Enkele jaren geleden wist ik niets over chronischevermoeidsheidssyndroom, ook wel bekent als cvs.Totdat het nichtje van mijn vriendin erg ziek werd en er heel veel onderzoek nodig was omte achterhalen wat haar mankeerde.


Wat is cvs?

Cvs is de afkorting van chronischevermoeidheidssyndroom. Cvs is in de volksmond ook wel bekend als me (myalagische encefalomyelitis) Me is een aandoening waarbij een geringe inspanning leidt tot zware vermoeidheid. Deze vermoeidheid blijft aan tot wel 48 uur. Slapen helpt ook niet. Omdat cvs gepaard gaat met zeer veel symtomen is het voor een arts moeilijk vast te stellen of de desbetreffende patient ook daadwerkelijk me heeft. Veel patienten leiden aan de ziekte zonder dat deze erkent is door een arts ofwel de staat. Daarmee gaat gepaard dat de zorgverzekering vrijwel niets vergoed aan de medische kosten. Aangezien er in Nederland vrijwel geen specialisten zijn op het gebied van cvs, Moet de patient vaak uitwijden naar landen als Belgie en de verenigde staten. Met alle financiele gevolgen van dien. In Nederland zijn er enkele groepen die zich inzetten voor het lot van de patienten met cvs. En dat is hard nodig want het mag niet zo zijn dat je in een land als Nederland geen medische hulp kunt krijgen als je het niet kunt betalen.

 Symtomen

Bij cvs treden er ontzettend veel symtomen op en daarom zal ik er maar een paar behandelen. Bij inspanning treden uitputting verschijnsellen op die wel kunnen duren tot 48 uur. De vermoeidheid leid tot hoofdpijn duizeligheid  en concentratieproblemen. De patient ervaart een extreme uitputting die niet verdwijnt door slaap. Ook is de patient gevoelig voor geluid licht en bepaalde geuren. Maagproblemen kunnen leiden tot ernstige vermagering. En zelfs tot het uitvallen van de orgaanfuncties als nieren en lever. En zo kan ik nog wel even door gaan. Maar het gaat mij erom dat dit een ernstige ziekte is die veel te weinig aandacht krijgt in Nerderland. En daarom breng ik het bij deze onder de aandacht.