InfoCash

Artikel

Beige vetcellen; oplossing voor overgewicht?

Auteur: Vigilance | geschreven op 27-07-2012

Mensen en kinderen worden steeds dikker. Obesitas lijkt een epidemie te worden, die nog maar nauwelijks in de hand is te houden. Aan alle kanten zoekt men naar mogelijke behandelingen en oplossingen. Met de ontdekking van de beige vetcel is men misschien weer een stapje dichterbij gekomen.


Vetcellen

Het aantal vetcellen wat we hebben staat niet vast. Als we geboren worden, beginnen we ongeveer met 10 miljard vetcellen. Wanneer je ouder wordt, dan groeit dit aantal. Wanneer je een gezond gewicht hebt, dan heb je tussen de 10 en de 20 miljard vetcellen. Bij mensen met obesitas ligt dit aantal een stuk hoger. Zij hebben er wel 100 miljard. Door af te vallen nemen de vetcellen wel in omvang af, maar niet in aantal. Heb je eenmaal veel vetcellen, dan blijf je die altijd houden.

Witte en bruine vetcellen

Aanvankelijk maakte men onderscheid tussen witten en bruine vetcellen. Witte vetcellen zijn de vetcellen, die vet opslaan. Maar daarnaast zijn er ook bruine vetcellen. Deze komen voor bij babies en ook bij kleine zoogdieren. Deze cellen zijn in staat om vet te gebruiken om warmte te produceren. De functie van deze bruine vetcellen is bescherming tegen de kou. Ze bevatten het eiwit UCP1

Beige vetcellen

Uit een onderzoek in 2009 dacht men te concluderen, dat bruin vet ook bij volwassenen voorkwam. Maar dit bleek uiteindelijk niet het geval. Het bleek te gaan om beige vetcellen. Genetisch wijken die af van bruine vetcellen en lijken in eerste instantie op de witte vetcellen. Maar ze kunnen wel onder de juiste omstandigheden net zo efficient kcal. verbranden als de bruine vetcel.

Behandeling obesitas

Wanneer de beige vetcel wordt blootgesteld aan het hormoon irisine gaan ze veel energie verbranden. Dit is een hormoon wat vrijkomt  tijdens het sporten. Misschien kan in de toekomst dit hormoon gebruikt worden voor de behandeling van obesitas.