InfoCash

Artikel

Thee en zijn werking

Auteur: Babsie | geschreven op 29-03-2010

Thee wordt sinds eeuwen gedronken. Men zegt dat het theegenot per toeval zou ontdekt zijn door een Chinese keizer. Theeblaadjes zijn door een windvlaag in heet water gewaaid. De geur zou de keizer ertoe aangezet hebben het water te drinken. Wanneer thee nu precies voor het eerst gedronken is, eet niemand. Precieze bewijzen zijn daaromtrent niet te vinden. Zeer waarschijnlijk ontstond thee in de Aziatische gebieden en kwam het via boeddhistische monniken naar Japan. De thee ontwikkelde zich in Japan tot nationaal drankje en vanaf de 17de eeuw werd het naar Europa verscheept.


Groene thee: heilzaam

Vandaag de dag is thee de meest gedronken drank op de wereld. Overal op de wereld weet men dat thee gezond is en met name groene thee dan. Groene thee heeft een antibacterieel effect en beschermt daarom tegen bepaalde kankers. Het regelt de bloeddruk en verzorgt maag en darmen. Vooral de flavonoiden zijn belangrijk. Zij beïnvloeden de stofwisseling en verminderen daardoor de kans op hart- en vaatziekten.

Groene thee is daarnaast ook belangrijk bij het diëten. Bepaalde stoffen blokkeren een enzym in ons lichaam dat meervoudige suikers in enkelvoudige omzet. De enkelvoudige suiker is de ‘slechte’ omdat hij voor gewichtstoename zorgt. Door de enzymblokkage wordt de suikerspiegel in ons bloed constant gehouden. Daardoor wordt ons hongergevoel getemperd. Daarnaast wordt de enkelvoudige suiker omgezet in energie en niet in vet.

Groene thee zorgt er ook voor dat we langer leven. Dat bewijst de Ohsaki-studie. Daarbij hebben duizenden mensen gedurende 11 jaar lang groene thee gedronken. Opmerkelijk was dat de gemiddelde sterfte bij mannen met 12 procent daalde. Bij vrouwen daalde het gemiddelde sterftecijfer met wel 23 procent.

Groene thee bevat echter wel theïne wat net hetzelfde is als cafeïne en heeft dus een stimulerend effect. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat een normaal gebruik van cafeïne/theïne geen problemen voor de gezondheid oplevert. Als thee veel looizuur bevat, zoals groene thee, wordt het effect van theïne er voor een groot deel door teniet gedaan.