InfoCash

Artikel

Suiker zorgt voor rimpels

Auteur: Vigilance | geschreven op 01-08-2012

Wanneer men het heeft over de bestrijding van rimpels, denkt iedereen al snel aan een anti-rimpel creme. Maar er zijn ook dingen die je kunt doen om rimpels te voorkomen, of in ieder geval te zorgen voor minder rimpels. Er zijn verschillende factoren van invloed op de huid. Een bekende is de zon, maar wat te denken van suiker?


Glycatie

Wanneer je ouder wordt, neemt de kans op rimpels toe. Dit begint rond je vijfendertigste en vanaf dan neemt het toe. Dit heeft te maken met de hoeveelheid AGE's in je lichaam. Dit zijn schadelijke moleculen die o.a. kunnen ontstaan door het eten van teveel suiker. Door de jaren heen kunnen ze zich opstapelen en uiteindelijk het collageen in je huid beschadigen, waardoor de huid eerder slap en rimpelig wordt. Collageen zorgt ervoor, dat je huid elastisch blijft. Suiker is dus een van de factoren, die het verouderingsproces van de huid kan versnellen.

Glycemische index

Dit geldt niet voor alle suikers. Ons lichaam heeft ook natuurlijke suikers nodig, die bijvoorbeeld in fruit te vinden zijn. Zij zorgen niet voor die sterke pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel als witte suiker. Het gaat dan ook om witte suiker en om producten waaraan suiker is toegevoegd. Belangrijk is, dat er gekozen wordt voor producten met een lage glycemische index, die niet al te sterke schommelingen veroorzaken in de bloedsuikerspiegel. 

Wat wel eten?

Producten die weinig invloed hebben op de bloedsuikerspiegel zijn bijvoorbeeld fruit en noten. En kies voor de volkoren variant van brood en pasta inplaats van de witte. Vlees en gevogelte en kaas en eieren kunnen ook gewoon gegeten worden. Kies zoveel mogelijk voor verse, onbewerkte producten. Daarbij is ook het eten van voldoende vezels belangrijk.

Andere factoren

Suiker is natuurlijk niet de enige factor, die van invloed kan zijn op de conditie van de huid. Zo is ook roken slecht voor de huid en teveel zon op een onbeschermde huid.