InfoCash

Artikel

Theepauzes: meer dan gezond

Auteur: Babsie | geschreven op 29-03-2010

Waar vroeger thee alleen gedronken werd tijdens theekransjes, wordt het alsmaar meer een lifestyle drankje. Een reden daarvoor is zeker de wellness-trend die de laatste decennia heerst. Vooral groen thee zou bijzonder gezond zijn. De reden daarvoor zijn de vele goeie werkingen die thee bevordert. Toch is het nodig erbij stil te staan dat een soort thee-to-go-bars niet mogelijk zijn. Thee vraagt tijden rust. Een theepauze onderbreekt de hectische stress tijdens de dag.


Chinese wortels

Maar waar komt dit gekke drankje dan vandaag? Welk verhaal steekt achter de thee, vooral de groene thee? De legende vertelt dat in het jaar 2737 v.Chr. de Chinese keizer Chen Nung toevallig de groene thee ontdekte. Een blad van een theestruik viel in een kopje heet water. Eerst werd groene thee enkel als medicijn gebruikt, pas enkele eeuwen later zagen ze het ook als een genotsmiddel. 400 jaar v.Chr. was er voor het eerst sprake van ‘theekransjes’ en begon men zelfs thee aan te bieden aan gasten. Nog eens 1000 jaar moesten voorbijgaan voor de groene thee zijn intrede deed in het dagdagelijkse leven. Tijdens de Tang-dynastie ontstond ook het eerste boek over thee: alle wetenswaardigheden omtrent geschiedenis, productie, bereiding en helende werking werden door ene Luh Yüh samengebracht. Vandaag de dag is hij overigens de beschermheilige van de groene thee.

Dankzij een Nederlander

Het was een Nederlander die in 1610 groene thee naar Europa bracht. Vanuit het Noorden verbreidde zich al snel het gebruik thee te drinken. Bij het begin was het vooral een helend drankje, later werd het een soort modeverschijnsel. In het midden van de 19de eeuw begonnen de Engelsen enkel nog zwarte thee te produceren waardoor groene thee even van het toneel verdween. Intussen is groene thee echter volledig terug en populairder dan ooit. Groene thee biedt een groot palet aan verschillende smaken is en heeft talloze positieve werkingen.