InfoCash

Artikel

Oogziektes

Auteur: haspeltje | geschreven op 26-10-2012

Bij het menselijk oog kunnen zich een aantal oogziektes voordoen. De volgende oogziektes leg ik in dit artikel uit: Cornea-erosie, Bindvliesontsteking, Keratitis, Keratoconus, Pingueculum en Retinitis pigmentosa. Er zijn natuurlijk nog veel meer oogziektes, maar ik heb de belangrijktste beschreven.


Cornea-erosie

Cornea-erosie is de beschadiging van het hoornvlies en het daar onderliggende hoornvliesweefsel. Dit kan gebeuren als mens iets in het oog krijgt. Zoals zand of andere kleine stukjes materiaal. De genezing duurt meestal 1 tot enkele dagen.

 

Bindvliesontsteking

Bindvliesontsteking ook wel conjunctivitis genoemd is een ontsteking aan het bindvlies, dat het oogwit aan de binnenkant van ons oog beschermt. De ziekte kan worden veroorzaakt door drie dingen: allergie, bacterie en viraal. De gevolgen van conjunctivitis zijn jeuk, pus of een lichte pijn.

 

Keratitis

Keratitis is niet echt een ziekte maar het is meer de verzamel naam van alle ziektes waarbij het hoornvlies ontstoken is.

 

Keratoconus

Keratoconus is een ziekte waarbij het hoornvlies langzaam dunner word en zich vervormd tot een kegelvormige vorm. Het is een genetisch ziekte die begint in de kindertijd, en tot uiting komt als men 20 tot 30 jaar is. Het tast de gezichtsscherpte aan en zorgt ervoor dat men overgevoelig wordt voor licht.

 

Pingueculum

Pingueculum is een ziekte waarbij er een geel vlekje ontstaat op het oogwit aan de neuskant. Het heeft geen invloed op het zicht, en word daarom niet of nauwelijks behandeld.

 

Retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa is het afsterven van de retina die zich dan in pigment omzet hierdoor wordt het zicht ernstig belemmerd. Het tast ook de kegeltjes en staafjes aan. Aangezien de staafjes eerder afsterven wordt de persoon eerst nachtblind, en later ook kan ook nog het hele zicht aangetast worden en word men blind.

tot slot: er zijn natuurlijk nog veel meer oogziektes die zich bij mensen voordoen, maar ik heb in dit artikel de mee