InfoCash

Artikel

Last van zweetvoeten?

Auteur: Karlene | geschreven op 05-11-2012

Iedereen heeft er weleens last van: zweetvoeten. De een heeft er meer last van dan de ander, maar we kunnen het er met zijn allen over eens zijn dat het niet fijn is. Wat zijn de oorzaken van zweetvoeten en hoe kun je het bestrijden? Dat is wat ik hier nu ga behandelen.


Hoe komen we aan zweet voeten?

We hebben op onze voeten een kwart miljoen zweetklieren zitten. Die zitten verstopt onder een dikke, gerimpelde laag huid onder op je voet. Door beweging ga je zweten. De zweetkliertjes duwen het vocht door een buisje in je huidlaag omhoog. Het zweet is niet zozeer het probleem, maar het behoort tot een van de factoren die de geur veroorzaakt. De geur op je voeten wordt namelijk veroorzaakt door een mengeling van drie factoren: zweet, sokken en schoenen. In je sokken en schoenen zitten bacteriën, net als op je voeten. Je voet kan minder goed ademen in sokken of schoenen en daardoor gaat het zweet zich dus mengen met deze bacteriën. Die maken een zwavelachtig geurige afvalstof waardoor je voeten dus gaan stinken.

Wat kun je aan je sokken en schoenen doen?

Nu we weten dat het door de combinatie van zweet en de bacteriën in je sokken en schoenen komt, is het logisch om te zeggen om schone sokken en schoenen te dragen en natuurlijk je voeten schoon te houden. Het doet geen pijn om af en toe je schoenen goed te reinigen met zeep.

Een ander soort sok dat de geur erger maakt is nylon sokken. Door de stof kan de voet nog slechter ademen en wordt de geur alleen maar erger. Uit ervaring en observatie weet ik dat ballerina schoenen vaak in combinatie met nylon panties of sokjes worden gedragen. De schoenen zijn half open en vangen dus veel viezigheid, een broedplek met bacteriën. Dat in combinatie met nylon sokjes geeft de zweetvoeten geur. Probeer nylon sokken dus te vermijden bij open schoenen, en was open schoenen goed en regelmatig. Probeer om open schoenen gewoon met blote voeten te dragen.

Zweetvoeten vermijden door bepaald voedsel weg te leggen.

Soms heeft het eten dat jij eet een effect op je lichaamsgeur. Om te voorkomen dat je zweet ook nog een geurtje gaat krijgen, is het verstandig om veel fruit en groente te eten. Ook zuur voedsel (denk aan citroenen, sinaasappels etc.) helpt vaak je lichaamsgeur te neutraliseren. Vermijdt het eten van veel rood vlees.

Eten ook bijdraagt aan een zweetvoeten geur op je voeten zijn uien, koffiebonen, asperges en bier.

Speciaal voetenbad.

Los een aantal theezakjes met zwarte thee (Engelse thee of Ceylon of Earl Grey bijvoorbeeld) op in een grote bak met heet water en laat deze afkoelen. Als de temperatuur fijn is, dompel je je voeten in het water en doe je dit elke dag, een week lang voor 10 minuutjes. Als je vervolgens nog een keer last hebt van zweetvoeten lucht, maak je precies hetzelfde voetenbadje maar hoef je het maar een keer te doen in plaats van een week.

 Waarom is dit goed? In zwarte thee zit namelijk veel theïne. Theïne is goed voor je voeten om de volgende twee redenen: ten eerste doodt theïne de bacteriën op je voeten. Zoals eerder is gezegd is dit een van de oorzaken is van zweetvoeten lucht. Ten tweede verkleint theïne de poriën en daarmee ook de poriën waar het zweet uit komt. Dan zweet je dus ook minder op je voeten.