InfoCash

Artikel

Tekorten in de Nederlandse voeding

Auteur: Dirkje | geschreven op 10-12-2012

Eerder dit jaar paste de Gezondheidsraad haar advies voor vitamine D aan. Maar al in 1995 werd er een rapport aangeboden aan de toenmalige minister van VWS over het gevaar van tekorten bij de Nederlandse bevolking. In dit rapport gaf dhr. Ruud A. Nieuwenhuis aan, dat er zelfs bij een zogenaamde evenwichtige voeding een ernstig tekort zal optreden van belangrijke vitaminen, mineralen en spoorelementen.


Evenwichtige voeding

Volgens het voedingscentrum is het belangrijk om gevarieerd te eten. Als hulpmiddel hanteren zij de schijf van vijf. Wie gevarieerd eet, krijgt volgens hen alle stoffen binnen die nodig zijn. Maar uit het rapport ´Tekorten in de Nederlandse voeding´ komt naar voren, dat het percentage Nederlanders wat eet volgens deze richtlijnen zeer klein is. En daarbij is de conclusie, dat zelfs mensen die een zogenaamd evenwichtig voedingspatroon hebben, nog niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Een tekort aan vitamine A, selenium en koper zou bij de hele bevolking voorkomen. Daarbij werden tekorten aan vitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium aangegeven. Ook vitamine B1 en B2 zou onvoldoende worden ingenomen.

Oorzaken

Het lijkt logisch dat er tekorten ontstaan bij een eenzijdig of ongezond voedingspatroon. Maar hoe komt het, dat mensen die wel volgens de richtlijnen eten toch niet alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben? Als een van de redenen wordt de verarming van de landbouwgrond genoemd. Ook de vervuiling van het milieu en de kunstmatige toevoegingen aan de voeding spelen een rol. Daarbij maken wij ons eten vaak op onnatuurlijke wijze klaar, waardoor er veel voedingsstoffen verloren gaan.

Gevolgen

In zijn rapport waarschuwd dhr. Nieuwenhuis voor de mogelijke gevolgen van al deze tekorten. De tekorten zouden een relatief tekort kunnen opleveren. Dit betekent dat het lichaam wel genoeg heeft voor de meest primaire functies, maar niet aan de secudaire functies. Allerlei vage klachten als hoofdpijn, allergieen en vermoeidheid kunnen het gevolg zijn.