InfoCash

Artikel

Ontwenningsverschijnselen na rookstop

Auteur: rpoelke | geschreven op 29-03-2010

Wanneer je stopt met roken ga je soms te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen variëren naargelang de sterkte van de afhankelijkheid en lichamelijke klachten, sociale klachten en psychische klachten gaan. Wat zijn deze lichamelijke, sociale en psychische klachten? Hoe ernstig kunnen deze klachten zijn? Wanneer hulp zoeken?


Lichamelijke ontwenning

Deze klachten zijn de meest voorkomende en maken stoppen met roken zeer moeilijk. Je kan last krijgen van duizeligheid tengevolge van de verhoogde zuurstof toevoer naar de hersenen. Meestal is dit ongevaarlijk en treed dit slecht de eerste dagen na de rookstop op. Door het dalen van de nicotine in je bloed wordt je rustelozer en kan je gaan trillen, minder goed slapen en hierdoor oververmoeid geraken. Het drinken van een rustgevende thee in de loop van de dag kan je al een heel stuk helpen. De verhoogde zuurstof naar de organen kan aanleiding geven tot misselijkheid, hartkloppingen, Hoofdpijn en spierpijnen. Wanneer je niet meer rookt gaat je lichaam je longen kuisen en hierdoor ontstaat prikkelhoest en het opgeven van groene fluimen waarin zichtbaar roetdeeltjes te zien zijn.

Sociale ontwenning

Meestal gaan rokers in groep roken, zeker op het werk of als je op stap gaat. Wanneer je de enige bent die stopt met roken, zal je al snel merken dat je alleen staat. Om dit te vermijden en het beter vol te houden kan je best in groep stoppen met roken. Het gaat gemakkelijker en je controleert elkaar. In cafes of restaurants zoek je best de rookvrije ruimte op, hierdoor word je minder geconfronteerd met roken.

Psychische ontwenning

Een roker heeft in de hersenen receptoren gecreëerd die nicotine afhankelijk zijn geworden. Hierdoor ga je nog gedurende een lange tijd de drang naar nicotine voelen. Deze ontwenningsverschijnselen blijven ook langer aanwezig en kunnen zich uiten op verschillende manieren. Concentratie problemen, depressieve neigingen en huilbuien kunnen plots en zonder reden optreden. Wanneer je hier last van hebt kan je nicotine vervangers gebruiken die dan de symptomen tegen gaan. In extreme gevallen kan medicatie een hulp zijn, maar deze dient door een arts te worden voorgeschreven. Medicatie die de verschijnselen onderdrukken zijn Zyban en Bupropion. Varenicline gaat de receptoren in de hersenen blokkeren en de behoefte stoppen.