InfoCash

Artikel

Hulp bij problemen met de fijne motoriek

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 14-01-2013

Als je kind moeite of problemen heeft met de fijne motoriek kan dat soms met fysiotherapie aangepakt worden. Kinderen die problemen hebben met de fijne motoriek, houden bijvoorbeeld hun pen of bestek onhandig vast en hebben moeite met kleuren en knutselen. Het probleem wordt niet veroorzaakt door een concentratieprobleem. Je kunt je kind helpen om er het beste van te maken, zodat het makkelijker met de rest mee kan doen. Dat is leuk voor het kind, want het geeft zelfvertrouwen en meer plezier in dingen waar het moeite mee heeft.


Knutselen

 

Als het kind zittend moeite heeft met bepaalde activiteiten kun je kiezen voor een staande positie. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld staand beter knippen. Het geeft meer ruimte om de armen te bewegen. Zet de tafel wat hoger door bijvoorbeeld een stapel boeken onder de poten te zetten. Er zijn ook speciale scharen bij de thuiszorgwinkel te koop die knippen makkelijker maken. Karton is makkelijker te knippen dan dun papier omdat karton minder beweegt. Voor een betere grip kun je voor pennen en potloden speciale penverdikkers kopen, maar je kunt ook met een stukje klei zelf een pen een betere grip geven. Kinderen met problemen in de fijne motoriek drukken vaak te hard of te zacht op een potlood. Laat het kind kleurpotloden even in water dopen dan gaat het tekenen makkelijker en het ziet er mooi uit. Gebruik niet teveel water hierbij, want dan wordt het papier te nat. Dikke potloden zijn handiger in gebruik. Bewaar werkjes en opdrachten in een map. Losse blaadjes is voor een kind met een zwakke fijne motoriek lastig. Leg een rubberen onderlegger onder de blaadjes zodat het blaadje waarop gewerkt moet worden beter op zijn plaats blijft liggen.

 

Eten en drinken

 

Je kunt met gekleurd plakband plekken op de tafel markeren of een leuk dienblad neerzetten waar het kind zijn of haar beker mag neerzetten om te voorkomen dat deze door onhandigheid van de tafel wordt gestoten. Dat kun je doen voor alles wat grote kans heeft omgestoten te worden, bijvoorbeeld als het kind knutselt met verf. Kies voor grote bekers, bij voorkeur met oor, om uit te drinken. Grote borden zijn fijn omdat je kind meer ruimte heeft om op een groot bord het eten te besturen. Met een lepel is het eten makkelijker dan met een vork.

 

Sporten

 

Lekker buiten sporten is goed, ook voor kinderen met problemen in de fijne motoriek. Maak gebruik van grote voorwerpen. Zachte ballen zijn makkelijker te vangen dan harde. Kies voor gymschoenen met klittenband, dan hoeven ze zich niet druk te maken om de veters.