InfoCash

Artikel

Kettlebell training; niet geschikt voor thuis?

Auteur: Vigilance | geschreven op 20-01-2013

We worden te dik en moeten meer bewegen. De ene na de andere fitness goeroe lijkt het wondermiddel gevonden te hebben voor een fit en strak lijf. En je hoeft er vaak niet eens meer voor naar de sportschool.


De Kettlebell

Een van de nieuwe rages lijkt de training met de Kettlebell. Het is een grote metalen bal met een handvat, verkrijgbaar in verschillende gewichten.Hoewel trainingen met de krachtkogel nu verkrijgbaar zijn op dvd, is het allesbehalve een nieuwe methode. Al in 1704 dook dit woord voor het eerst op in Rusland. Er was zelfs een naam voor de mensen die ermee trainde, ze werden Gireviks genoemd.

Resultaten

Voorstanders beweren, dat trainen met de Kettlebell effectiever is dan andere work-outs. Dit is zelfs onderzocht door Voropayev. Hij vergeleek de resultaten van een groep die een militaire training volgde, met een groep die alleen trainde  met de Kettelbell. Alle personen, die de Kettlebell training hadden gevolgd kwamen er sterker uit, dan de personen uit de andere groep.

Thuis aan de slag

Trainen met de Kettlebell is niet iets wat je zomaar even doet. Voor je ermee aan de slag gaat, moet je wel goed weten hoe je de handelingen uit moet voeren. Dit natuurlijk om blessures te voorkomen, maar ook om optimaal resultaat te krijgen. Wanneer je de sportschool te duur vind, of te veel gedoe, kun je ook thuis met de Kettlebell trainen. Op internet zijn verschillende instructie dvd's te koop compleet met Kettlebell in het juiste gewicht. Of deze manier verantwoord en effectief is, daarover verschillend de meningen. Om resultaat te hebben moeten de oefeningen goed uitgevoerd worden. Is dit wel te leren vanaf een dvd, of is hier persoonlijke begeleiding bij nodig?

Kritiek

De kritiek op het thuis sporten met de Kettlebell is vooral, dat dit alleen geschikt is voor gevorderden. Heb je er nog nooit mee getraint, dan zou je eerst beleiding nodig hebben van een coach, die je ook de feedback kan geven wanneer je iets fout doet. Een optie is natuurlijk om eerst een workschop te volgen om vervolgens goed voorbereid thuis aan de slag te gaan.