InfoCash

Artikel

De avocado, een gezonde, veelzijdige vrucht

Auteur: Dirkje | geschreven op 18-07-2010

Met zijn groen/paarse schil is de avocado, zeker met de feestdagen, geen onbekende meer in de nederlands keuken. Het is dan ook een gezonde, veelzijdige vrucht, waar je met een beetje groene vingers zelfs nog een mooie kamerplant aan over kunt houden.


Gezonde vetten

De avocado bestaat voor een deel uit vetten. Dit zijn wel gezonde vetten. Ze zijn plantaardig, onverzadigd en hebben een verlagend effect op het cholesterolgehalte in het bloed.
Verder is de avocado ook goed voor de huid door het hoge gehalte aan vitamine E. Een droge huid knapt op van een masker van avocado met een beetje citroen en honing.
Toch is de vrucht niet voor iedereen gezond. Zowel de plant als de vrucht en het zaad bevatten het gif persin, wat dodelijk kan zijn voor kleine dieren. Voor de mens is het overgens onschadelijk.

Kopen en bewaren

Bij het kopen van een avocado zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De avocado mag niet te hard zijn. Zo moet je de schil van de vrucht licht kunnen indrukken wanneer je erover wrijft. Een ander aandachtspunt is de pit. Deze moet los zitten en kan in sommige gevallen zelfs rammelen. Een leuk detail van deze pit is dat hij kan wortelen. Zo kun je de avocado dus behalve als gezond voedingsmiddel of gezichtsmasker ook gebruiken om je huiskamer op te vrolijken met een mooie kamerplant.

In de keuken

In de keuken is de avocado ook zeer veelzijdig. Het vruchtvlees kan gebruikt worden als voorgerecht besprenkeld met citroensap en bestrooid met wat zout en peper. Maar het kan ook dienen als beleg op brood, vermengd met kruiden.
Maar het misstaat zeker niet bij een hoofdgerecht met bijv. pasta of in een wrap. En wat te denken als een mayonaise bij bijv. een salade.
En als nagerecht is er avocado-ijs uit mexico of de avocado-fool. Dit laaste is een machtig gerecht uit de engelse keuken.