InfoCash

Artikel

De Mango; bevat de meeste vezels

Auteur: Dirkje | geschreven op 19-07-2010

Samen met de sinaasappel staat wat de Consumentenbond betreft, de mango bovenaan de lijst van fruit wat het best gegeten kan worden. Wel wordt dan alleen gekeken naar de hoeveelheid vezels die het bevat. Natuurlijk een goede eigenschap, maar wat heeft de mango nog meer te bieden?


Rijk aan vitaminen

De mango blinkt niet alleen uit wanneer het om vezels gaat, maar bevat ook veel vitaminen C. Goed dus voor de weerstand. Een andere positieve eigenschap is de hoeveelheid zink die het bevat. Zink speelt o.a. een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. De meeste vruchten bevatten slechts weinig zink, dus ook hierin staat de mango aan de top.
Maar ook vitamine E is rijkelijk aanwezig en maakt de mango zeer de moeite waard.

Kopen en bewaren

Wanneer je een mango koopt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De mango kan verschillende kleuren hebben. Van groen, rood tot geel. Maar de kleur zegt niets over de rijpheid van de mango. Waar je wel op moet letten is, dat de schil geen zwarte plekken vertoond. Verder moet je de schil lichtjes in kunnen drukken.
Mango's nemen gemakkelijk andere geuren op, dus leg ze niet bij een sterk ruikend product. Ook kun je ze beter niet in de koelkast bewaren, maar laten narijpen op kamertemperatuur. Wanneer ze rijp zijn kun je ze enkele dagen bewaren bij 8 tot 10 graden Celsius.

Toepassing

De mango is veelzijdig in gebruik. Zo kan hij gebruikt worden in salades, smoothies en milkshakes. Maar ook op brood, als voorgerecht en in hoofdgerechten. Wanneer de mango gebruikt wordt in combinatie met ijs, melk of vlees, kan hij beter geblancheert worden. Hierdoor worden de enzymen die eiwitten afbreken inactief gemaakt.
Desondanks blijft de mango een vrucht die niet misstaat in de top 10 van het beste fruit. Niet alleen heel gezond, maar ook nog eens erg lekker.