InfoCash

Artikel

De geneeskracht van de paarse dovenetel

Auteur: deezetjee | geschreven op 04-04-2010

een artikel over de onverwachte geneeskracht van de paarse dovenetel die normaliter als onkruid beschouwd wordt.


De rode aartsengel

De paarse dovenetel wordt ook wel de rode aartsengel genoemd en heet in het Engels Red Dead Nettle of Red Henbit en in het Latijn Lamium Purpureum. Wikipedia meldt dat de plant al zeer vroeg bloeit, vanaf februari tot in mei en opnieuw van september tot oktober. Hij groeit in wegbermen, parkranden, tuinen en stortplaatsen met een voorkeur voor beschaduwde plaatsen en een vochtige grond.
De eerste paarse dovenetel die ik in de bloei zag dit jaar stond tussen brandnetel (het verschil met de dove netel, is dat deze laatste niet prikt, “doof” is dus); brandnetel staat altijd overal als opruimer van de grond waar er te veel stikstof in zit (door planten- of ander afval, of bij hondenuitlaatroutes). Dus als je de bloempjes en bladeren plukt, (en dat is een goed idee), doe het dan ergens waar het "schoon" is.
Het opvrolijkende karakter van paarse dovenetel beschreef ene John Gerard ruim 400 jaar geleden al: de bloemen bakken met suiker en rozen, het heet dan suikerrozen. En het gedestilleerde water ervan werd gebruikt om het hart op te vrolijken, de kleur in je gezicht terug te krijgen en de levensenergie te verfrissen.

Medicinaal

Pluk de verse eetbare blaadjes en bloemetjes en droog die. Eigenschappen: eetbaar en geneeskrachtig, de blaadjes en bovenste plantdelen worden en toegevoegd aan salades. De plant is heel voedzaam, heeft een hoog ijzergehalte (Mars), veel vitaminen en vezels. De hele plant is geneeskrachtig, bloedstelpend, diuretisch, en een tonicum. Laboratorium testen geven aan dat olie van Lamium purpureum zaad veel antioxydanten bevat en in de toekomst gebruikt kan worden als een voedingssupplement. Een aftreksel van de plant is heel goed bij bloedingen terwijl verse gekneusde blaadjes extern aangebracht kan worden bij snijwondjes. Het gedroogde kruid, in de vorm van thee en gezoet met honing, bevordert het transpireren en werkt op de nieren. Thee van de verse plant is heel laxerend en een goed tonicum.
Geneeskrachtige thee: 2 eetlepels vers of gedroogd kruid op 1 kop water, 10 min. laten trekken, zeven en per halve kop opdrinken als laxeermiddel en/of algeheel tonicum.