InfoCash

Artikel

Psychische Aandoening

Auteur: Joanna | geschreven op 08-04-2010

Er zijn verschillende soorten psychische aandoeningen, ook wel psychische stoornissen genoemd. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een angststoornis of het borderline stoornis. Herkennen en erkennen is het begin van genezen.


Stress of depressie

Iedereen heeft wel eens een stressvolle dag, slaapt of eet wat minder goed.
Dit hoeft op zich geen depressie te zijn, maar gaat vaak met het luchten van je hart weer over. Blijven de negatieve gevoelens echter de boventoon voeren en gaat het niet over, laat je huisarts dan vast stellen of je geen depressie hebt. Je staat hierin niet alleen. Drie miljoen Nederlanders hebben op dit moment psychische klachten.

Angst of angststoornis

Af en toe bang zijn is heel normaal en waarschuwt je voor eventueel gevaar. Als de angstgevoelens echter blijven terwijl daar geen aanleiding (meer) voor is en ze je hele leven gaan beheersen dan heb je misschien last van een angststoornis. Angststoornissen zijn de meest voorkomende psychische aandoeningen en ze komen vaker bij vrouwen voor als bij mannen.

Betekenis Borderline

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens van het borderline stoornis gehoord. Dit is een persoonlijkheidsstoornis waarbij het gedrag, de gedachten en de stemmingen sterk wisselen. Dit maakt deze persoon erg gevoelig en een borderliner reageert dan ook op alles met betrekking tot emoties heel heftig. Het maakt hen heel instabiel en relaties onderhouden wordt heel moeilijk. Het borderline persoonlijkheidsstoornis combineert het bovenstaande met een bepaalde vorm van ontremming, men heeft minder controle over behoeften en het uitstellen hiervan. Dit kan gedeeltelijk voortkomen door een traumatische ervaring op jonge leeftijd die de stress hormoonhuishouding heeft ontregeld.

Schakel hulp in

Wat met u nu doen als u vermoedt dat u of iemand uit uw omgeving aan een psychische aandoening lijdt? Neem contact op met uw huisarts en eventueel een patiënten organisatie, kijk voor adressen op PsychischeAandoening, zij zijn er tenslotte voor u.