InfoCash

Artikel

Vetten, goed of slecht

Auteur: Dirkje | geschreven op 08-04-2010

Wanneer je af wilt vallen, wordt vaak gezegd, dat je zo min mogelijk vetten moet eten. Daar zou je dik van worden. Maar de laatste jaren komen we daar steeds meer van terug. De spijsverering heeft vet nodig. Tegenwoordig maakt men onderscheid tussen verschillende soorten vet.


Verzadigd vet

Verzadigd vet komt vooral voor in vet vlees, volle melkproducten, roomboter, margarine, kaas, koek, roomijs, chocolade en snacks. Men zegt dat verzadigd vet ongezond is, omdat dit bet cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. En dat zou weer de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Toch is niet iedereen het ermee eens dat producten als roomboter beter vermeden kunnen worden. Kijken we bijv. naar het Atkins dieet, dan wordt daar juist aangeraden voor de volle producten te gaan in plaats van de halfvolle en de lights.

Onverzadigd vet

Onverzadigde vetten worden als gezonde vetten bestempeld. Het cholesterolgehalte in het bloed zou hiervan juist lager worden, wat de kans op hart en vaatziekten verlaagt.
Deze vetten zijn te vinden in producten als olijfolie, noten, lijnzaden, avocado's en pinda's.

Transvetten

Hoewel ons vaak wordt voorgespiegeld, dat het eigenlijk heel simpel is (onverzadigd=goed en verzadigd=fout) komt er toch iets meer bij kijken. Zo is er nog een derde groep, nl. de transvetten. Die komen eigenlijk normaal niet in de natuur voor, maar zijn ontstaan door een of andere bewerking. Het waren van oorsprong onverzadigde vetten, maar in hun oorspronkelijke vorm niet bruikbaar. Daarom worden onverzadigde vetzuren door middel van een proces veranderd in een smeerbare substantie, die veel goedkoper is dan bijv. roomboter, maar op dezelfde manier gebruikt kan worden.
Groot nadeel is alleen dat transvetten een hoger risico geven op borstkanker en het ontstaan van hart en vaatziekten stimuleren. Je komt transvetten tegen in koekjes, margarine, halvarines, snacks, snoep, en alle wat gemaakt is met margarine en/of geharde plantaardige olie. Roomboter is dus blijkbaar toch zo slecht nog niet.