InfoCash

Artikel

Parentificatie

Auteur: Joanna | geschreven op 09-04-2010

Parentificatie is een moeilijk woord voor iets dat heel erg vaak voorkomt, sterker nog het vierde deel van de mensen die bij een psycholoog terechtkomen zijn op één of andere manier geparentificeerd.


Betekenis parentifcatie

Parentificatie is eigenlijk een soort omgekeerde wereld, het kind zorgt voor de ouder in plaats van de ouder voor het kind. Het kind voelt zich zelfs verantwoordelijk voor de behoeften en emoties van de ouder en leert al snel dat de eigen emoties en behoeften niet belangrijk zijn.

Hoe word je geparentificeerd?

De parentificatie gebeurt niet bewust, maar wordt geleid door diepe verlangens van het kind en de ouder. Het kind is niet langer kind omdat het heeft geleerd dat hij voor het overnemen van de ouderrol wordt beloond en voor het kind zijn afgewezen. Parentificatie ontstaat als de ouder emotioneel afhankelijk is van het kind en het kind dus in de emotionele behoeften van die ouder moet voorzien.
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een zieke ouder of een ouder met psychische problemen of een verslaafde ouder.

Hoe voelt parentificatie

De gevoelens van een geparentificeerd kind zijn diepe gevoelens van falen en eenzaamheid. Het kind kan niet aan enorm hoge eisen van het ouder zijn voldoen en de eigen emoties en behoeften zijn verwaarloosd. Op volwassen leeftijd kan dit zich uiten in depressies en het gevoel opgebrand te zijn. Te meer daar dit kind geleerd heeft om voor anderen te zorgen in plaats van de eigen behoeften en emoties centraal te stellen. Dit uit zich vaak in een dwangmatige manier van zorgen.

Geparentificeerd en nu?

Denkt u dat het bovenstaande op u van toepassing is, heeft u moeite met het uiten van uw eigen emoties? De neiging uw eigen behoeften niet centraal te stellen? Ondervindt u hierdoor problemen in uw relatie? Schroom niet om uw huisarts om raad te vragen, er zijn zeer goede behandelmethoden voor parentificatie.