InfoCash

Artikel

Eigenwaarde

Auteur: Joanna | geschreven op 11-04-2010

Als je heel eerlijk bent hoeveel vind jij jezelf dan waard? En dan bedoel ik niet hoeveel je denkt dat je waard bent, maar welk gevoel dat je bij je zelf hebt. Kun je psychische stoornissen ontwikkelen doordat je te weinig eigenwaarde hebt?


Dysmorfofobie

Dysmorfofobie is een psychische aandoening waarbij het beeld dat men van zijn eigen lichaam heeft niet klopt. Men ziet als het ware een klein deel van zijn eigen lichaam, bijvoorbeeld het kaal worden bij een mannelijke veertiger, door een vergrootglas. Hij ervaart het als een enorme afwijking. De betrokken persoon laat zijn hele gedachten door die kleine en volkomen normale verandering aan zijn lichaam beheersen. Dysmorfofobie is te behandelen en komt voort uit een tekort aan eigenwaarde en liefde voor zichzelf.

Hou van jezelf

Zo zie je maar hoe belangrijk het is om van jezelf te houden en om jezelf genoeg waard te vinden. Zie je wel in wat voor een uniek individu dat je bent? Accepteer jezelf zoals je bent! Een afwijking ten opzichte van de massa maakt je juist zeldzaam. Waarom zou je een kopie van een ander willen zijn als zelfs Google exacte kopietjes uit haar zoekresultaten weglaat?

Gevoel van eigenwaarde

Feitelijk vormen we door onze ouders en de rest van de mensen in onze directe omgeving een beeld over onszelf. Helaas voelen we ons dan toch nog vaak minder waard als een ander. Als bijvoorbeeld een tiener de foto's van modellen ziet is zij vaak nog niet op de hoogte van het feit dat deze foto's stuk voor stuk bewerkt zijn en spiegelt zij zich dus feitelijk aan iets dat niet realistisch is. Hierdoor kan zij zich minder waard voelen als het geretoucheerde model op de foto.

Inferiori

Iedereen is wel eens onzeker, dat is heel normaal. We kunnen echter als we last van een overheersend minderwaardigheidsgevoel, oftewel inferiori, hebben een minderwaardigheidscomplex gaan ontwikkelen.
Dan beheerst het gevoel weinig of niks waard te zijn ons hele leven en staat het de normale dagelijkse en sociale dingen in de weg.
Je houdt niet van jezelf, accepteert jezelf niet maar vergelijkt je dan constant met anderen die je mooier of meer waard vindt.