InfoCash

Artikel

Macadamia noot; goed bij vitamine B tekort

Auteur: Dirkje | geschreven op 08-09-2010

Het kraken van deze noot mag dan niet eenvoudig zijn, het is de moeite zeker waard. De macadamia noot is heerlijk om te eten en kan daarnaast ook nog voor andere doeleinden gebruikt worden.


Macadamia ternifolia

De macadamiaboom komt van oorsprong uit Italie. Het is een groenblijvende boom, met witte bloesem. de boom kan wel 15 meter hoog worden en 50 jaar oud. Vanaf 5 jaar kunnen de bomen noten leveren. Na 15 jaar levert de boom gemiddeld 50 kilo noten. In 1850 werd ze ontdekt door John Macadam. Vandaar de naam; Macadamia noot.

Olie

Naast consumptie wordt uit de noten ook olie gewonnen, door uitpersing van de noten. Dit levert een zeer zachte, hydraterende, niet vettende olie op, die erom bekend staat essensiele olien snel door de huid te laten opnemen.

Harde noot

Om deze noot te kraken is nog niet zo eenvoudig. In Hawai slaagden men er als eerste in om dit machinaal voor elkaar te krijgen. Hierdoor kon men als eerste commerciel gebruik maken van deze noot.

Allergie

Er zijn mensen die allergisch zijn voor noten. Dit kan zeer ernstige reacties geven. Beter is het daarom om dan ook de macadamia niet te eten, aangezien de kans groot is dat bij allergie voor de ene soort, je ook allergisch bent voor de ander.

Gebruik

Macadamia's kunnen vrij lang bij kamertemperatuur bewaard worden. Dit in tegenstelling tot de meeste andere noten. Ze moeten dan wel eerst gedroogd worden. Verder kunnen ze ook verwerkt worden in gebak of koekjes.

Gezond

Deze noot wordt niet voor niets de koningin onder de noten genoemd. Het is een goede bron van B-vitaminen en Omega-3 vetzuren. Ze lijken goed te zijn voor verschillende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Voor de heilzame effecten van deze vetzuren is de laatste tijd veel belangstelling. Naast een hoog gehalte aan onverzadigde vetten, bevat de noot ook calcium, fosfor en ijzer.