InfoCash

Artikel

Voedingsmiddelen om af te vallen: blauwe bessen

Auteur: Dirkje | geschreven op 18-07-2010

Onderzoek heeft aangetoond, dat blauwe bessen helpen bij het verminderen van lichaamsvet. En daarbij gaat het dan vooral om het buikvet. Verder bevatten de besjes tal van vitaminen en anti-oxidanten.


Vaccinium Corymbosum

De blauwe bes (vaccinium corymbosum) is een populaire struik, die 1,5 tot 2 meter hoog kan worden. Ze zijn vooral verkrijgbaar in juli en augustus. Er zijn ook later rijpende soorten, die in september, oktober te krijgen zijn. In de herfst krijgt de bessenstruik mooie vuurrode bladeren.

Anthocyanine

Bij gezond groente en fruit denkt men niet zo snel aan de blauwe bes. Toch bevat deze bes zeer veel anti-oxidanten. Daarnaast bevat het de stof anthocyanine, wat ervoor zorgt dat de bes een blauwe kleur heeft. Deze stof is ontstekingremmend, anti-verouderend en werkt cholesterol verlagend. Daarbij beschermt het ook tegen verschillende ziekten

Lichaamsvet reduceren

Uit onderzoek met ratten is gebleken, dat het eten van blauwe bessen helpt bij het afvallen. Behalve een verminderde gewichtstoename, werd ook een verminderde voedselinname geconstateerd. Wel is het belangrijk de bessen niet met suiker te combineren, omdat dan de goede eigenschappen weer teniet worden gedaan.

Toepassing

De blauwe bes is op verschillende manieren te gebruiken. In de keuken wordt de bes vaak in desserts gebruikt, ook kunnen ze als decoratie en als vulling gebruikt worden. Natuurlijk kunnen ze ook zo gegeten worden. Verder zijn ze geschikt om siroop, sap of jam van te maken.
De blauwe bes is een rijke energiebron, omdat ze veel suikers bevatten. Toch mogen diabetes patienten ze meestal zonder problemen gebruiken. Piloten in de tweede wereld oorlog gebruikten blauwe bessen voor een beter zicht en ter voorkoming van nachtblindheid. Ook volgens de duitse ANWB werken ze uitstekend tegen nachtblindheid.