InfoCash

Artikel

Jaloezie, een lastige emotie

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 22-04-2010

Jaloezie is een emotie waar je niet blij van wordt. Jaloezie wekt namelijk negatieve gevoelens op. Je kunt jaloezie ook als een vorm van angst zien. Angst om iemand of iets dierbaars kwijt te raken. Je kunt jaloers zijn op iemands bezittingen, maar je kunt ook jaloers zijn op personen. Jaloezie komt op veel plaatsen voor: op het werk, in relaties, maar je kunt ook jaloers worden op personen die je helemaal niet kent.


Gezonde jaloezie

Jaloezie kan overal de kop opsteken. Je hoeft jaloezie niet alleen in een kwaad daglicht te zien. Jaloezie heeft namelijk ook te maken met liefde. Een beetje jaloezie kan heel gezond zijn. Het maakt je alert en strijdbaar voor je dierbaren. Gezonde jaloezie zorgt ervoor, dat je in een relatie moeite voor elkaar blijft doen en de vriendschap of relatie niet als vanzelfsprekend ervaart.

Verzamelnaam voor negatieve gevoelens

Wanneer de jaloerse gevoelens buiten proporties raken, gaat het mis. Jaloezie kan zich uiten in verschillende vormen, bijvoorbeeld boosheid, pijn, angst en verdriet. Wanneer iemand zijn of haar jaloerse gevoelens niet meer onder controle heeft, kunnen andere negatieve gevoelens de overhand krijgen. Denk maar aan wantrouwendheid, (over)bezorgdheid, minderwaardigheid. Jaloezie is in dat geval een verzamelnaam voor meerdere negatieve gevoelens. Logisch dat iemand uiteindelijk erg depressief kan worden door zijn of haar negatief beladen emoties.

De angst voor verandering

Waar komt jaloezie vandaan? Het heeft veel te maken met het karakter en de eigenwaarde van de persoon. Jaloezie komt voort uit een gevoel van angst voor het onbekende of verandering. Een jaloers aangelegd persoon heeft graag de controle over alles en iedereen. Er kan sprake zijn van een diepgewortelde verlatingsangst. Maar bovenal heeft jaloezie alles te maken met eigen onzekerheid en daaruit voortvloeiend een gebrek aan eigenwaarde.

Jaloezie in toom houden

Wat doe je met een jaloerse partner of vriend(in)? Zie de jaloezie in eerste instantie als een compliment. Zijn of haar jaloezie is een teken dat hij of zij jou erg waardeert en liefheeft. Anders wordt het als de jaloezie een verstikkend effect heeft. De kans dat de relatie het overleeft, wordt klein. In een gezonde relatie is het normaal om elkaar ruimte en daarbij behorende vrijheden te geven. Dit heeft alles te maken met wederzijds vertrouwen. Natuurlijk kan dat vertrouwen door bepaalde omstandigheden geschaad raken. Het is aan de ander om het vertrouwen terug te winnen. Wanneer de bedrogen partner een toenemende jaloezie ontwikkelt, is het zaak erover te praten. De jaloezie kan in toom gehouden worden door onzekerheden te bespreken en daarmee zoveel mogelijk wantrouwen weg te nemen.