InfoCash

Artikel

Zwangerschap.

Auteur: pompstra82 | geschreven op 01-05-2010

We gaan het nu hebben over welke voedingsmiddelen wel en niet gezond zijn tijdens de zwangerschap. Een aantal voedingsmiddelen geeft in de zwangerschap een risico. En welke onderzoeken vinden er plaats tijdens de zwangerschap.


Echo onderzoek.

Niet alle verloskundigen zullen zonder indicatie een echo advisreren. Meestal wordt het echter wel gedaan. Er is een aantal situaties waarbij een echo nodig is. Dat is bijvoorbeeld om de ligging van het kind te bepalen, bij verdenking op stuitligging. Andere indicaties zijn wanneer er twijfels zijn over de zwangerschapsduur, of wanneer de baarmoederuitzetting groter of kleiner is dan met de termijnovereenkomst. Ook moet soms bekeken worden hoe de ligging van de moederkoek is.Bij moeders die eerder een kind met een aangeboren hartafwijking hebben gekregn, wordt in de volgende zwangerschap in academische centra extra goed naar het hartje van de foetus gekeken. Met een grote waarschijnlijheid is daarbij uitsluitsel te geven of nu alles in orde is. Het echo-onderzoek en de beoordeling ervan berust geheel bij de gyaecoloog.

Andere controles.

Irregulaire antistoffen: Behalve van het rhesussysteem kom er ook ander antistoffen voor. In de twaalfde week wordt er gekeken of een van deze antistoffen aanwezig is. Wanneer dat het geval is, wordt er verder bloed afgenomen bij moeder, maar ook bij vader. Een moeder merkt zelf niets van deze antistoffen, die bijvoorbeeld in een vorige zwnagerschap of na een bloedtransfusie kunnen zijn ontstaan. Een kind in de baarmoeder heeft echter een andere bloedgroep dan de moeder. Wanneer deze antistoffen via de navelstreng in de bloedsomloop van de baby komen, kunnen de rode bloedcellen van het kind worden afgebroken en ontstaat er bloedarmoede en geelzucht van de pasgeborene.

Hepatitus B: Het hepatitus B-virus kan worden over gedragen van moeder op kind, met name tijdens de bevalling. Het kind kan in de zuigelingenperiode bij ongeveer drie maanden een erstige leverontsteking ontwikkelen, met ernstig ziek zijn, of de infectie verloopt niet opvallend, waarbij zich echter wel dragerschap voor het virus ontwikkelt. Hierbij ontstaat een chronische infectie die langzamerhand een verbindweefseling van de lever veroorzaakt. Er is dus alle reden deze infecties zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen. Wanneer de moeder draagster is van het hepatitus-B virus heeft dat tijdens de zwangerschap nog geen gevolgen. In de twaalfde week wordt in het bloedonderzoek gekeken of de moeder draagster is. Wanneer dit het geval is, krijgt de babyna de geboorte, binnen twee uur, een injectie met hepatitus B-immunoglobuline.

Syfilis of lues.

Deze geslachtsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Wanneer de moeder besmet is, raakt vooral na de achttiende week ook het kind besmet. Deze besmetting van het ongeboren kind wordt congenitale lues genoemd en is in onze streken zeldzaam. Het risico voor het kind is met name sterk afhankelijk van het stadium waarin de moeder ziek is. In de eerste fase wordt een aantoonbare sterftekans gezien onder de kinderen of het voorkomen van aangeboren afwijkingen. In de twaalfde week wordt onderzoek gedaan naar de antistoffen die met de ziekte gepaard gaan. Bij positieve resultaten wordt de moeder behandeld met penicilline.