InfoCash

Artikel

Rabarber; bevorderd een goede darmwerking

Auteur: Dirkje | geschreven op 19-07-2010

De grote groene plant met de groen-rode stengels stond vroeger in de tuin bij mijn opa en oma. Mijn moeder maakte er compote van, maar deze groente heeft nog veel meer mogelijkheden.


Rheum rhaponticum

Oorspronkelijk komt rabarber (oftewel rheum rhapaonticum) uit zuid Siberie. Hier valt al uit af te leiden, dat de plant goed tegen kou kan. Ze is dan ook al vanaf maart van de koude grond te verkrijgen. Het seizoen duurt ongeveer tot augutus. In het begin van het jaar wordt de groente ook in kassen geteeld. Er is duidelijk verschil te zien tussen rabarber van de koude grond of uit de kas. De eerste heeft een veel dikkere steel, terwijl rabarber uit de kas licht geel-rood van kleur is met dunnen kleine bladeren.

Medicinaal gebruik

Hoewel oorspronkelijk uit Siberie, werd de plant in de 17e eeuw ook geteeld in Italie en Engeland. Niet voor in de keuken, maar voor medicinale doeleinden. Rabarber werkt laxerend en bevordert darmperistaltiek (dit is het afwisseld samentrekken van de lengte en kringspieren in de darmwand, hierdoor wordt het voedsel door de darmen voortbewogen). Verder is het onder andere maagversterkend, eetlustopwekkend en algemeen versterkend.

Culinair gebruik

Vanaf de 19e eeuw wordt rabarber ook gebruikt in de keuken. Een bekende is natuurlijk de rabarber compote. Maar er kan ook siroop of jam van gemaakt worden. Ook wordt het gebruikt in nagerechten en kan er ijs van gemaakt worden.

Kopen en bewaren

Wanneer je rabarber koopt moet je erop letten dat de stelen glanzend zijn en niet slap. In plastic (tegen uitdrogen) is rabarber 20 dan houdbaar bij een temperatuur van 0 graden en ongeveer 3 dagen bij kamertemperatuur. Wanneer de groente langer bewaard wordt, worden de stengels slap en daardoor minder smakelijk.

Voedingswaarde

Rabarber bevat maar 18 kcal per 100 gram. Ook zit er weinig vet in, nl 0,2 gr. Daarbij is het een goede bron van calcium (140 mg) en vitamine C (41 mg).