InfoCash

Artikel

Acne of jeugdpuistje.

Auteur: pompstra82 | geschreven op 14-05-2010


Voor veel tieners is hun uiterlijk heel belangrijk. Niet te verwonderen is het dan ook dat wanneer op voorhoofd, wangen en kin puistjes verschijnen, dit op allerlei manieren wordt aangepakt. Daaruit voortvloeiend is er een grote hoeveelheid smeersels en huismiddelen beschikbaar. Er zijn vele misvattingen rond acne in omloop.
1) Het zou ontstaan door een te vette voeding. (patat met).
2) Door overmatig of juist te weinig mastruberen.
3) De behandeling moet bestaan uit langdurig schrobben met alcoholhoudende tonica en de mee-eters moeten goed worden uitgedrukt.
4) Er zitten verkeerde bacteriën in je huid die eruit moeten.

We zullen straks zien dat de behandeling niet altijd zo eenvoudig is, maar in ieder geval
zeker niet berust op bovenstaande aanbevelingen.


Welke factoren hebben invloed op acne?

In de eerste plaats moeten factoren die een verdere verstopping van de talgklieren veroorzaakt worden vermeden. Cosmetica of huidmiddelen op vette basis horen hiertoe en werken dus acne in de hand. Zoals al eerder gezegd speelt voeding, naar we denken , geen rol bij het ontstaanvan acne. Ook van chocolade, wat nogal eens als oorzaak van acne wordt genoemd, is nooit goed aangetoond dat dit een rol speelt. De menstruele cyclus heeft door de wisseling van hormonen wel invloed, zoals veel meisjes bij zichzelf zullen herkennen. Deze zogenoemde premenstruele acne is een bekend gegeven en wordt door progestagene hormonen veroorzaakt. Psychische factoren, zoals spanning, kan een bestaande acne verslechteren.

Hoe ontstaat acne dan wel?

Acne vindt zijn oorzaak in een verstopping van de talgklieren. Onder invloed van bepaalde hormonen (androgenen) die in de puberteit voorkomen, raakt de uitvoeing van de talgklier verstopt. De inhoud kan daarop niet goed meer naar buiten komen. Afhankelijk van de mate van afsluiting, onstaat een zwart of wit kopje op de huid. Zo\\'n zwart kopje (\\'black head\\') is niet zwart geworden door vuil, maar door verhoorning van de huid en talg. Een gesloten talgklier wordt een wit kopje (\\'white head\\'). De wand kan onder invloed van wrijven gemakkelijk stuk gaan, waardoor de inhoud van de huid vrijkomt. Dit, samen met op de huid levende bacteriën, veroorzaakt een ontstekingsreactie. Dan is er een puistje ontstaan. Door dit uit te drukken verbreidt de infectie zich verder in de huid.

Behandeling.

In de eerste plaats is het goed om het ontstaansmechanisme van acne te kennen. Daardoor wordt al een eerste stap gezet tot verbetering. Die wordt niet bereikt door het uitdrukken van witte kopjes of puistjes. Ook het schrobben van de plaatsen waar acne zit met zeep of huidreinigingsmiddelen heeft geen zin. Een warm droog klimaat lijkt verbetering te geven, maar is natuurlijk in onze streken niet altijd aanwezig. Vermijd vet op de huid en houd haren uit het gezicht die over de acneplaatsen hangen. De adviezen over gels of crémes moeten simpel en eenduidig zijn, wetende dat therapie trouw onder tieners toch al een wat lastige materie is. Door de huisarts kan een aantal middelen worden voorgeschreven met een vaak bijzondere effectieve werking. Heel veel wordt gebruik gemaakt van benzoylperoxide in gelvorm. Zeker bij een niet al te erge acne kom je hiermee al vaak goed uit. De werking hiervan rust op het openen van de talgklieren doordat de te sterke verhoorning enigzins oplost. Daarnaast heeft het een bacteriedodend effect. Er is een 5- of 10- prcentige gel voorhanden, die voor het slapengaan kan worden aangebracht. Voor ernstige vormen of wanneer benzoylperoxide niet goed werkt, tretinoïne in aanmerking. Het is een veel krachtiger middel dan benzoylperoxide. Tretinoïne of vitamine A-zuur heeft op verschillende stappen bij het onstaan van acne effect. Helaas duurt het soms wel een lange tijd voordat de verbetering zichtbaar wordt. Zelfs kan er in het begin van een zekere verslechtering sprake zijn. Het mag nooit op een natte of een vochtige huid worden aangebracht. Eerst wordt een lage concentratie gebruikt, die later langzaam kan worden verhoogd. Door tretinoïne wordt de huid gevoeliger voor zonlicht. Deze twee middelen kunnen ook om de beurt worden gebruikt. Ze mogen nooit samen op één plek worden gesmeerd. Dit afwisselen kan bijvoorbeeld zo worden gedaan, dat benzoylperoxide \\'s morgens wordt opgebracht en tretinoïne \\'s avonds. Bij morsen van de peroxide kunnen er vlekken in de kleren komen. Wanneer de huisarts denkt dat de acne te uitgebreid is, of wanneer er zwaardere medicatie moet worden gegeven, worden patiënten met acne doorverwezen naar de huidarts. Bij hardnekkige vormen komt ook de behandeling met antibiotica, hetzij plaatselijk hetzij in capsulevorm, in aanmerking.