InfoCash

Artikel

Twee paranoten per dag voorkomt seleniumtekort

Auteur: Dirkje | geschreven op 20-05-2010

Paranoten zijn zeer gezond. Uit een studie is zelfs gebleken, dat twee van deze noten per dag meer effecten hebben dan voedings supplementen.


De paranootboom

De paranootboom is een grote boom en kan wel 30 tot 50 meter hoog worden. Ze groeien in het regenwoud en kunnen wel meer dan 500 jaar oud worden. Er wordt zelfs gezegd, dat de bomen vaak de leeftijd van 1000 jaar halen. Alleen al om de economische waarde van het regenwoud te vergroten is het goed om paranoten te eten. Maar dat is zeker niet de enige, want de noot heeft ons veel te bieden.

Vitaminen, mineralen en eiwitten

De paranoot bevat veel gezonde stoffen. Zo bevat hij heel veel vitamine B1. Daarnaast zijn de eiwitten in deze noot kwalitatief beter dan die in rundvlees en vis. Ze worden zelfs kwalitatief de beste in de wereld genoemd. Verder is de paranoot een belangrijke bron van het mineraal selenium.

Seleniumtekort

De meeste nederlanders hebben een tekort aan selenium. Selenium is een belangrijk spoorelement, wat ons lichaam nodig heeft. Een tekort kan leiden tot ernstige aandoeningen, zoals verschillende vormen van kanker. Uit onderzoeken bleek, dat mensen met o.a. hart-en vaataandoeningen, artritis en zelfs AIDS een te laag selenium gehalte in het bloed te hebben. Ook blijkt selenium een sleutelrol te spelen bij de werking van ons immuunsysteem.

Twee paranoten per dag

Ook in Nieuw Zeeland bevat het nationale dieet te weinig selenium. Men heeft daar onderzocht wat de beste manier was om daar iets aan te doen. Prijzige supplementen lijken misschien de oplossing, maar die bleken het af te leggen tegen de paranoot. Uit het onderzoek bleken de paranoten effectiever. Ze bevatten een vorm van selenium die het lichaam beter opnam dan het selenium uit de dure pillen. Twee paranoten per dag zou voldoende zijn. (bron: ergogenics.org)