InfoCash

Artikel

Ontstaan en groei.

Auteur: pompstra82 | geschreven op 22-05-2010

In dit artikel gaan het hebben over de eicel, en wat er allemaal gebeurt tijdens de eisprong. En wat voor rol spelen de mannelijke hormonen bij de voortplanting? Allemaal weetjes omtrent de bevruchting. Een erg leerzaam artikel en leuk om te lezen, al zeg ik het zelf.


Hormonen bij mannelijke voortplanting.

Bij mannen worden er hormonen in de hypofyse in de hersenen geproduceerd en in de zaadballen komt het hormoon testosteron vrij. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat er zaadcellen worden aangemaakt.

Moeten zaadcellen ook rijpen net als eicellen?

Jazeker, de ontwikkeling van een onrijpe tot een rijpe zaadcel duurt 72 dagen. Het verschil met eicellen is echter dat alle onrijpe eicellen al bij de geboorte van een meisje in de eierstokken aanwezig zijn, terwijl zaadcellen steeds weer opnieuw aangemaakt kunnen worden. Een volwassen man maakt ongeveer 100 miljoen zaadcellen per zaadbal per dag aan. Als de zaadcellen in de zaadbal zij aangemaakt gaan ze naar de bijbal, waar het zaad wordt opgeslagen. In de bijbal worden ze rijp. Alleen rijpe zaadcellen kunnen een eicel bevruchten. Om dat te kunnen doen, moeten ze wel binnen een maand in de vagina terechtkomen. Anders sterven ze af en worden ze vervangen door nieuwe zaadcellen. Dit systeem zorgt ervoor dat er bij de man altijd een verse voorraad zaadcellen is.

Hoe dringt de zaadcel de eicel binnen?

Een zaadcel moet de schil rond de eicel kapotmaken, wil hij naar binnen kunnen. Daarbij gebruikt hij zijn zwiepstaart als een soort hefboom. Terwijl hij tegen de schil aanbotst, gebeurt er nog iets bijzonders. Op zijn kop zit een zakje met enzymen, die vrij komen tijdens de botsing. Je kunt daarbij denken aan een soort ontploffing. Met hulp van die enzymen kan de zaadcel door de eicelwand heendringen.

De zaadcel is in de eicel gedrongen.

Zodra de zaadcel door de schil van de eicel heen is, verliest hij zijn staartje. Hij versmelt met de eicel. Dat is het moment van de bevruchting of de conceptie. De eicel sluit zich op haar beurt meteen af voor alle andere zaadcellen. De zaadcel draagt de helft van het genetische materiaal van het toekomstige kind met zich mee in zijn kop. De eicel heeft de andere helft. Daardoor ontstaat er een uniek mensje uit de combinatie van vader en moeder. Op het moment dat zaadcel en eicel versmelten, ligt al vast hoe het kind er later uit gaat zien.

Hoe en wanneer nestelt het eitje zich in?

Als de eicel wordt bevrucht, bevindt hij zich nog in de eileider. Het duurt enkele dagen voordat deze in de baarmoeder terechtkomen. Daar aangekomen hecht hij zich in de baarmoederwand vast. Dit heet innesteling en dat gebeurt met behulp van hechtvlokken die aan de buitenkant van het vruchtje zitten en later de placenta vormen. De baarmoederwand heeft zich op de komst van het eitje voorbereid en is bekleed met een dik, goed doorbloed slijmvlies. Soms word tijdens dit innestelen een bloedvaatje geraakt waardoor licht bloedverlies optreedt (ongeveer een week na de eisprong) Meestal niet meer dan een maandverbandje vol. Maar de meeste vrouwen merken niets van de innesteling. Het vruchtje is bij de innesteling nog zo klein dat het in het slijmvlieslaag verdwijnt.

Wat gebeurt er bij de eisprong?

De eisprong is van groot belang: als er geen eisprong plaatsvindt, kun je ook niet zwanger worden. Tijdens de eisprong (ook wel ovulatie genoemd) barst het follikel waarin de eicel gerijpt is open. Het vocht uit de follikel en de eicel worden nu richting eileider gedreven waar de eicel wordt opgevangen. Sommige vrouwen voelen rondom die periode een kramp onder in de buik, de zogenaamde middenpijn. Als je uigaat van een gemiddelde cyclusduur van achtentwintig dagen, dan zal dit rond de veertiende dag van de cyclus gebeuren.

Hormonen bij vrouwelijke voortplanting.

Bij de eirijping en de ovulatie zijn de hormonen FSH en LH erg belangrijk. FSH ofwel follikel stimulerend hormoon zet je eierstokken aan het werk. Daardoor rijpt de eicel in het met vocht gevulde blaasje ofwel de follikel. De follikel beschermt de rijpende eicel, maar produceert tegelijkertijd zelf ook een hormoon; oestrogeen. Dit oestrogeen zorgt ervoor dat je vrouwelijke geslachtsorganen periodieke veranderingen ondergaan. Zo wordt bijvoorbeeld de baarmoederwand dikker en beter doorbloed. Ook zet oestrogeen de hypofyse (een orgaantje in je hersenen) aan tot het produceren van LH ofwel luteïniserend hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eisprong op gang komt. Vlak voor je eisprong zit er dan ook veel van dit hormoon in je bloed. Dit wordt de LH- piek genoemd. Direct na het openbarsten van de follikel verandert het lege eiblaasje in het zogenaamde geel lichaampje. Dat heeft ook weer een belangrijke functie, want het gaat de komende twee weken naast oestrogeen ook het hormoon progesteron aanmaken. Progesteron zorgt dat je lichaamstemperatuur na de eisprong met enkele tienden van graden omhooggaat. Bovendien stimuleert dit hormoon de groei van het baarmoederslijmvlies en bereidt het je baarmoeder voor op de innesteling van de bevruchte eicel.

Hoe ziet het eitje eruit na de innesteling?

De bevruchte eicel is na de innesteling uitgegroeid tot een bolletje cellen van twee milimeter met al een beetje structuur. Het bolletje wordt nu geen 'zygote'meer genoemd, maar heet 'embryo'. Op dit moment lijkt het embryo helemaal nog niet op een baby. Maar er zijn al vruchvliezen aanwezig en in het vruchtje zit zelfs al een holte met vruchtwater. De buitenste laag cellen, die zich aan de baarmoederwand heeft vastgehecht, zal later de placenta gaan vormen. Aan de binnenkant ligt een groepje cellen waaruit de baby zal ontstaan.

Waar komt de eicel precies vandaan?

De eicel komt uit de eierstokken. Dit zijn grijswitte amandelvormige orgaantjes aan weerszijden van de baarmoeder. Bij je geboorte liggen in de eierstokken al miljoenen onrijpe eicellen opgeslagen. Tijdens elke menstruatiecyclus komen er zo\\'n honderd tot rijping waarvan er maar één of enkele zullen uitrijpen en doorgroeien. Tijdens dat rijpen zit de eicel in een met vocht gevuld blaasje op de eierstok, een follikel genoemd. Onder invloed van hormonen wordt dit blaasje steeds groter. Vlak voor de eisprong is de follikel ongeveer zo groot als een kers. Als halverwege de cyclus de eisprong plaatsvindt, springt het eiblaasje open en komt de eicel vrij.

Wat is de functie van de eileiders?

De eileiders zitten links en rechts boven aan de baarmoeder en eindigen vlak bij de eierstokken in een soort trechter met vangarmpjes. Daarin wordt de eicel na de eisprong opgevangen. Vandaar transporteren trilhaartjes aan de binnenkant van je eileider de eicel naar je baarmoeder. Onderweg kan de eicel bevrucht worden. Dat moet wel binnen zes tot zeven uur na de eisprong gebeuren, anders sterft de eicel af en volgt na zo\\'n veertien dagen een menstruatie. Wordt de eicel bevrucht, dan blijft deze nog vier tot zes dagen in je eileider voor het inmiddels tot een klompje cellen uitgegroeide beginnetje van je baby zich in de baarmoeder innestelt.