InfoCash

Artikel

Veranderingen in je lichaam.

Auteur: pompstra82 | geschreven op 24-05-2010

Als de eicel wordt bevrucht wordt en je dus zwanger raakt, spelen hormonen een belangrijke rol. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat je zwangerschap in stand blijft. Om de zwangerschap te laten voortduren, zijn vier hormonen nodig: oestrogeen, progesteron, hCG ( humaan Chorion Gonadotrofine ook wel zwangerschapshormoon genoemd) en HPL ( Humaan Placental Lactogen). Het hormoon hCG is van groot belang in het allereerste begin van de zwangerschap. Dit hormoon wordt vlak na de innesteling geproduceerd en zorgt indirect voor de aanmaak van progesteron en oestrogeen. Oestrogeen en progesteronzorgen onder andere voor de groei van de baarmoeder, de placenta en de borsten. Als er voldoende van deze hormonen in je lichaam aanwezig zijn, blijft de menstruatie uit. Het hCG is dan in je urine terug te vinden waardoor de zwangerschapstest een positieve uitslag heeft. HPL wordt in de placenta gemaakt en zorgt voor de rijping van de melkklieren in je borsten. Hierdoor kan gedurende de zwangerschap al vocht uit je borsten komen. Naast deze hormonen spelen prolactine en oxytocine een rol. Prolactine heeft een functie voor de borstvoeding. Het zorgt voor het rijpen van de borstklieren en bereidt je borsten voor op het produceren van moedermelk. Het hormoon oxytocine is één van de de stoffen die een rol spelen bij het op gang komen van de bevalling. Het zorgt er onder andere voor dat je weeën starten. Oxytocine zorgt na de geboorte ook voor de 'toeschietreflex' als je borstvoeding gaat geven.


Het zangerschapshormoon in je lichaam.

Het zwangerschapshormoon of hCG stijgt tot een week of elf, twaalf en daarna neemt het wat af en blijft het constant. Het verdwijnt niet. Allerlei lichamelijke veranderingen blijven doorgaan. De bron van hCG is de placenta. Pas als die geboren is na de komst van je baby zal er geen hCG meer in je lichaam geproduceerd worden. Een week of zes later is alles uit je lichaam verdwenen.

Hoe lang duurt een zwangerschap precies?

De exacte zwangerschapsduur is nooit te voorspellen. Maar gemiddeld duurt het 38 weken vanaf de eisprong tot de bevalling. Omdat het moment van de eisprong echter zelden bekend is, wordt de zwangerschapsduur berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. En zo kom je dus uit op een zwangerschap van 40 weken ofwel 280 dagen.

Hogere lichaamstemperatuur bij zwangerschap.

Je basale lichaamstemperatuur is tijdens de zwangerschap voortdurend een paar tienden van graden hoger. Met de basale lichaamstemperatuur wordt de rusttemperatuur van je lichaam bedoeld. (na minimaal zes uur slaap). Deze temperatuur schommelt als je niet zwanger bent. Je kunt daarvan een BTC ofwel Basale Temeratuur Curve maken, een grafiek van je hele cyclus. Zo,n grafiek vertoont een zaagtandlijn omdat de ochtendtemperatuur altijd iets schommelt, maar als het goed is ligt de zigzaglijn in de tweede helft op een hoger niveau dan in het begin. De ligte stijging van twee- drietiende graad geeft aan dat er een eisprong is geweest. Wordt je niet bevrucht, dan gaat de temperatuur weer omlaag. Dat gebeurt soms vlak voor je menstruatie begint, maar in iedergeval tijdens je menstruatie. Maar ben je zwanger, dan blijft het hormoon progesteron ervoor zorgen dat de temperatuur wat hoger blijft.

Kun je aan je lichaam merken dat je zwanger bent?

De meeste zwangere vrouwen merken dat er vanalles in hun lichaam verandert, wat met de zwangerschap te maken heeft. Soms hebben ze last van misselijkheid en gespannen borsten, en zijn ze vermoeid en kouwelijk. Er zijn ook vrouwen die snel geïriteerd zijn, zich 'raar' voelen, of een zwaar gevoel in hun buik hebben. Je kunt soms ook al andere lichamelijke verschijnselen opmerken, zoals: rodere handpalmen, snurken (door gezwollen slijmvliezen in je neus) en zachtere lijnen in je gezicht. Verder kunnen je tepels donkerder worden. Sommige vrouwen worden ook al iets zwaarder, krijgen een wat dikkere buik en zwaardere borsten. Maar er zijn ook vrouwen die de eerste periode helemaal niet zoveel aan zichzelf merken, dat komt dan pas later. Bij hen moet de zwangerschapstest uitwijzen dat ze echt in verwachting zijn.

Stijgt de bloeddruk bij een zwangerschap?

Nee, bij een goed verlopende zwangerschap is er bijna altijd sprake van een licht dalende bloeddruk. Dat komt doordat je lichaam zich aanpast aan de zwangerschap. Omdat zowel de placenta als de baby van bloed moeten worden voorzien, moet de totale hoeveelheid bloed toenemen.Het volume moet dus groter worden, maar de bloedruk mag niet stijgen. Daarom zorgen de zwangrschapshormonen ervoor dat de vaatwanden wat slapper worden. De bloedvaten worden dan wijder waardoor je meer bloed in je lichaam kwijt kunt dan voor de zwangerschap. En de bloeddruk daalt ook een beetje.