InfoCash

Artikel

Zwangerschapskwalen.

Auteur: pompstra82 | geschreven op 26-05-2010

Veel kwalen hebben met hormonen te maken. Deze stoffen zijn belangrijk voor je zwangerschap, maar ze hebben allerlei bijwerkingen waar je als zwangere last van kunt hebben, zoals obstipatie en maagzuur. Ook spataderen kunnen door hormonen ontstaan. Deze kwalen ontstaan doordat de hormonen een verslappende werking hebben op spierwanden en bloedvatenwanden. Die ontspanning zorgt ervoor dat je uitdijende baarmoeder zich niet samentrekt, maar juist met je baby meegroeit. Dit is belangrijk, maar soms wel een beetje latig. Ochtendmisselijkheid heeft ook met de werking van hormonen te maken. Je lichaam reageert daar met misselijkheid op. Of en hoeveel last je van misselijkheid krijgt, verschilt per vrouw. Sommige vrouwen merken niets, anderen zijn alleen \\'s ochtends misselijk. Er zijn ook vrouwen die de hele zwangerschap door last blijven houden van misselijkheid. Bij de meeste vrouwen past het lichaam zich na een paar maanden aan de zwangerschap aan en verdwijnt de misselijkheid. Verder zorgen hormonen ervoor dat je tijdens de zwangerschap soms emotioneel flink uit balans kunt raken. Ook dat kun je soms wel als een lastige kwaal ervaren.


Buikpijn.

Zolang de pijn niet samengaat met bloedverlies, hoef je je waarschijnlijk niet ongerust te maken. Maar het is altijd goed even contact op te nemen met de verloskundige als je je zorgen maakt. Buikpijn in het begin van je zwangerschap heeft meestal niets met je baby te maken. Meestal is het bandenpijn. Deze pijn lijkt nogaleens op menstruatiepijn en dat kan je natuurlijk ongerust maken. Maar de pijn wordt veroorzaakt door het rekken van de verschillende steun- en ophangbanden, waaraan je groeiende baarmoeder hangt. Bandenpijn kan een drukgevoel links en rechts in de onderbuik geven, maar de pijn kan ook uitstralen naar je rug, je liezen en soms zelfs je schaamlippen. Je kunt er ook een flinke pijnscheut door krijgen. De pijn kan erger worden als je baarmoeder een andere stand krijgt en er nog meer spanning op de banden komt te staan. Als je baarmoeder eenmaal zo groot is dat ze in je bekken blijft hangen, wordt de bandenpijn minder.

Vaginale afscheiding.

Een extra afscheiding is een gevolg van je zwangerschap. Doordat je meer bloed hebt en je bloedvaten wat wijder zijn, is je vagina veel beter doorbloed dan anders. Hierdoor werken de klieren beter en krijg je meer vaginale afschijding. Dit is ook nodig om de vaginawand soepel te houden en je lichaam te beschermen tegen binnendringende bacteriën. Zolang de afscheiding geurloos is en je geen jeuk hebt of een branderig gevoel, is er niets aan de hand. Krijg je wel deze klachten, dan kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt gekregen, een aandoening die vaker voorkomt tijdens de zwangerschap. Neem dan contact op met je huisarts. Die kan je een middel voorschrijven dat je tijdens de zwangerschap veilig kunt gebruiken.

Zwangerschapsjeuk.

Zwanger en kriebel over je hele lijf, dit noemen we zwangsrschapsjeuk. Het wordt veroorzaakt door het feit dat je huid tijdens de zwangerschap gevoeliger is. Vaak wordt het erger als je het warm hebt. Probeer niet te krabben, want hierdoor wordt de jeuk alleen maar erger. Bovendien kun je er wondjes door krijgen. Soms wordt de jeuk door een gal- of leveraandoening veroorzaakt. Deze aandoening verdwijnt na de bevalling weer. Het helpt om luchtige T-shirts te dragen en af en toe even onder een koude douche te gaan staan. Douche overigens niet te vaak. Want door teveel douchen droogt je huid uit, waardoor je extra jeuk krijgt. Smeer je huid dus na het douchen goed in. Sommige vrouwen voelen zich prettiger als ze na het douchen hun natte huid insmeren met babyolie. Mentholpoeder helpt vaak ook tegen de jeuk.

Gespannen borsten.

Je kunt de spanning van je borsten niet weghalen, het is een typische zwangerschapskwaal. Maar je kunt je borsten wel ondersteunen door een stevige sport-beha te kopen, een maat groter dan je gewend bent. Er zijn ook meegroei-beha\\'s te koop, die speciaal bedoeld zijn voor de zwangerschap. Deze geven je borsten de nodige steun en dat voelt echt prettiger aan.