InfoCash

Artikel

Dwarslaesie

Auteur: Onbekend | geschreven op 02-06-2010

Er zijn verschillende manieren een dwarslaesie te krijgen. Door een traumatisch ongeval of door een mislukte operatie of bijvoorbeeld door een spontane bloeding in het ruggemerg.Er ontstaat een onderbreking of breuk in de zenuwbaan die door je ruggemerg loopt en die zorgt ervoor dat de signalen vanuit de hersenen niet meer doorgegeven kunnen worden. De impact van zo'n trauma is erg groot, van de een op de andere dag veranderd je leven compleet.


Een dwarslaesie, wat is dat?

Een dwarslaesie is er in verschillende soorten, je hebt complete en incomplete dwarslaesies. Bij een complete dwarslaesie zijn alle zenuwen door een trauma beschadigd geraakt. Dat wil zeggen dat de signalen die de hersenen moeten doorgeven niet meer overkomen omdat de zenuwen niet meer bereikt worden. Dit kan leiden tot gevoelloosheid en verlamming van de benen of armen.

Geen een hetzelfde

Soms komt het voor dat men wel gevoel heeft en juist geen kracht meer in armen of benen of bij een ander juist weer wel gedeeltelijk kracht en geen gevoel. Je kunt dus geen een dwarslaesie met elkaar vergelijken.

Toekomstperspectief

Bij de een is de schade blijvend en zal deze persoon afhankelijk worden van een rolstoel, rollator of krukken.
Dat is echter niet het enige, er komen vaak vele andere problemen bij zoals een slechte doorbloeding en het meest vervelende incontienentie van urine en ontlasting. Gelukkig zijn daar heel veel hulpmiddelen voor te krijgen maar het wordt natuurlijk nooit meer zoals het was.

Vaak wordt ervoor gekozen om 5 keer de blaas te legen met een catheter (plastic slangetje die in de blaas wordt ingebracht).
Voor de ontlasting worden vaak extra vezels ingenomen en regelt men dit met zetpillen of bijvoorbeeld een klisma.

Gelukkig kun je tegewoordig steeds beter meedoen in de maatschappij en is de afstand kleiner aan het worden tussen mensen met en zonder beperking. Dus de toekomst, ligt aan je voeten ook met een beperking.