InfoCash

Artikel

Hoe wordt depressiviteit behandeld?

Auteur: HectorServadac | geschreven op 03-06-2010

Depressie is een van de meest voorkomende ziekten in de hele wereld. In Nederland lijden ongeveer 700.000 mensen aan een of andere vorm van depressie. Het goede nieuws is, dat depressie een goed behandelbare aandoening is. Vaak is de behandeling een combinatie van medicijnen en psychotherapie. Ongeveer 80% van mensen die op die manier therapie krijgen geneest of verbeter aanzienlijk. Ze voelen zich na verloop van soms korte tijd veel beter en kunnen het gewone leven weer aan.


Praten als therapie

Psychotherapie is in wezen een vorm van praten. Door te praten kun je ontdekken welke factoren je depressie versterken en door dat inzicht kun je vervolgens wat aan je situatie veranderen. Daardoor nemen de symptomen vaak al snel af en krijg je weer uitzicht op een normaal leven.
Soms zijn gesprekken met een ouder of goede vriend al genoeg om door de depressie heen te komen. Wanneer je eenvoudig zegt: 'ik voel me de laatste tijd niet lekker' kun je een gesprek beginnen waarin je samen naar de oorzaken van je sombere bui kan komen. Alleen al het feit dat iemand anders van je problemen op de hoogte is, kan al geweldig veel helpen.
Er zijn verschillende therapeutische benaderingen in zwang waarmee klachten van depressie worden behandeld.

Cognitieve gedragstherapie. Hier wordt aandacht gegeven aan de patronen van je denken en je gedrag die aan d depressie bijdragen. Men streeft naar een verandering van gewoonten die nieuwe vooruitzichten bieden waardoor de depressie wordt bestreden. Wanneer je leert je negatieve gedachten over jezelf te herkennen, ben je ook in staat ze te bestrijden en 'van je af te zetten.' Meestal wordt een dergelijke gedragstherapie als een kortlopende behandeling aangeboden. Juist in het geval van depressiviteit blijkt dit een effectieve behandeling te zijn.

Relatie-therapie of contextuele therapie kijkt vooral naar de sociale netwerken waarin een persoon is opgenomen. Emotionele relaties die verstoord zijn kunnen enorm bijdragen aan de depressie. Ook in dit geval is er sprake van een kortlopende therapie die bij depressies die met de gezinssituatie of met relaties samenhangen uiterst effectief kan zijn.

Medicijnen als hulpmiddel

Bij het voorschrijven van medicijnen moet je verschil maken tussen medicatie die de symptomen onderdrukt zodat je de gelegenheid krijgt de nodige veranderingen in je leven door te voeren en medicijnen die erop gericht zijn je te genezen. Dat laatste is dan van belang als de primaire oorzaak van de depressie ligt in de chemische imbalans in je hersenen of wanneer andere ziekten de depressie als bijverschijnsel hebben zoals in het geval van een schildklierafwijking. De juiste dosering is van groot belang en die moet worden vastgesteld voor elke persoon in het bijzonder. Vaak moet er nog worden 'bijgeregeld' als blijkt dat de dosering in eerste instantie te hoog of the klein is geweest.

Zelfhulp
Iedereen kan trouwens ook zelf iets aan depressiviteit doen of zelfs depressies voorkomen door bepaalde lichamelijke oefeningen. Yoga, dansen en een dagboek bijhouden zijn zulke methoden om de balans in je leven niet kwijt te raken. Jezelf dwingen om bezig te blijven, ook al heb je geen interesse in wat je doet , kan ook al genoeg zijn om je over de depressie heen te helpen.