InfoCash

Artikel

Impotentie - wat kun je eraan doen?

Auteur: HectorServadac | geschreven op 15-06-2010

Het maakt niet uit hoe je het noemt, maar erectieproblemen


kunnen het leven van een man - en zijn partner - aardig vergallen. Toch zijn er heel wat oplossingen voor dit probleem op de markt gekomen. En je kunt er ook zelf heel wat aan doen door eens kritisch naar je manier van leven te kijken.

De behandeling van impotentie


Je sexuele gezondheid is van groot belang voor je gevoel van geluk en welbehagen. Een man bij wie 'het' niet werkt voelt zich al gauw minder waard en kan in een depressie raken
Over het algemeen kun je erectiestoornissen behandelen als een lichamelijk of als een psychisch probleem of als een combinatie van beide. Medicijnen kunnen de klachten doen verminderen, maar een bezoek aan een psycholoog kan ook geen kwaad.

Erectieproblemen en medicijnen


Er bestaat een groot aantal medicijnen voor de behandeling van erectiele dysfunctie zoals het tegenwoordig netjes genoemd wordt. Die medicijnen lossen het probleem meestal niet eens en voor altijd op. Wel zorgen ze er voor dat je als man weer een normaal sexueel leven kunt leiden. Je kunt er drie onderscheiden:

• Medicijnen die ervoor zorgen dat de bloedvaten worden verwijd, zodat er weer een normale bloedtoevoer naar de penis kan plaatsvinden. De belangrijkste daarvan is Alprostadil.

Testosteron. Door het innemen van testosteron kan het lichaam zijn normale functie weer beter uitoefenen. Dit middel is niet zonder bijeffecten en wordt daarom allen op medisch advies verstrekt.

• Middelen die de werking van stikstofmonoxide (nitric oxide) versterken of nabootsen. (Dit is de stof die zorgt voor de ontspanning van de spiercellen in het maagdarmkanaal en de penis.) De meest gebruikte zijn Sildenafil (Viagra), dat sinds 1998 op de markt is verschenen, Vardenafil (Levitra) en Tadalafil (Cialis). De laatste twee zijn sinds 2003 op de markt gekomen.

Andere vormen van behandeling


Het vacuümpompje. De pomp wordt over de penis geschoven waardoor bloed in de penis wordt geduwd. Wanneer de erectie tot stand is gekomen plaats je een rubberen band om de wortel van de penis om te voorkomen dat het bloed weer terugvloeit. Na de sexuele activiteit wordt de rubber band weer verwijderd.

Operaties. Men kan een apparaat in het scrotum implanteren waarmee de penis kan worden 'opgeblazen' door middel van een rubberen ballon.
Men kan ook soms de bloedvaten verwijden of repareren en zo de oorzaak van de impotentie wegnemen.

Impotentie en manier van leven


Sommige vormen van impotentie worden veroorzaakt door emotionele problemen en stress. De angst alleen al over het sexuele functioneren kan er voor zorgen dat een man geen langdurige erectie meer krijgt. Een arts kan bepaalde technieken aanleren om de angst voor niet functioneren te verminderen, en dat is een vaak in samenwerking met de partner.

Andere factoren zoals roken, te weinig lichaamsbeweging en dergelijke zijn ook vaak van groot belang bij het ontstaan van impotentie.