InfoCash

Artikel

Erectiele dysfunctie - hoe vind je de oorzaken?

Auteur: HectorServadac | geschreven op 15-06-2010

Impotentie is voor veel mannen een enorme ramp. Je voelt je minder waard en dat straalt uit op andere terreinen van je leven. Toch is het meestal goed behandelbaar. De meeste vormen van impotentie hebben een lichamelijke oorzaak. In elk geval apart moet worden vastgesteld wat de oorzaken zijn, maar zodra je het weet kan er ook een behandeling bedacht worden.


Impotentie - de oorzaken vinden


Je gaat natuurlijk eerst te rade bij je huisarts die je kan doorverwijzen naar een uroloog. Je hele medische geschiedenis is nodig om te kunnen vaststellen wat de oorzaak van het erectieprobleem is. Wanneer zijn de symptomen opgetreden? Wanneer 'lukte het niet meer?' Door die situaties te onderzoeken kan er ook worden vastgesteld welke psychische factoren een rol spelen. Schrijf voordat je naar de huisarts gaat eens op wanneer je last hebt van erectieproblemen en hoe lang dat duurt.

Diagnose stellen van impotentie


Een volledige diagnose kan gebruik maken van

• Een kleurstof
• Testosteron meting
• Nachtelijke erectie
• Zenuw prikkeling
• Psychologisch interview

Een van de manieren waarop heel precies wordt vastgesteld wat de oorzaak is van de impotentie, maakt gebruik van een kleurstof die rechtstreeks in de bloedvaten wordt geïnjecteerd die naar de penis leiden. Daardoor is het mogelijk de bloeddruk precies te meten. Ook kan worden bekeken of de bloedvaten op normale wijze het bloed naar de penis transporteren. De uroloog zal hier meestal een locale verdoving bij geven. Dit wordt ook wel gedaan door het maken van een soort echo, voor en na de injectie van de penis met een stimulerende stof. Men gaat dan eveneens na of het bloed voldoende vrij door de penis vloeit.
Er wordt ook vaak gekeken naar het niveau van testosteron in het bloed. Een uitgebreid bloedonderzoek hoort bij de normale procedure.
Om te kunnen vaststellen of het erectieprobleem een lichamelijke dan wel een psychische oorzaak heeft, wordt ook vaak gemeten of een man tijdens de slaap een erectie krijgt of niet. Normaal gesproken heeft een man diverse keren een erectie per nacht. Wanneer dat niet het geval is, kan aan een lichamelijke oorzaak worden gedacht. Men onderzoekt dat op een simpele manier. Je bindt een speciale tape om de penis voor je gaat slapen. Wanneer die de volgende ochtend gescheurd is, heb je tijdens je slaap een erectie gekregen.
Het is ook mogelijk dat de oorzaak van de erectiele dysfunctie gelegen is in een afwijking in de zenuwcellen van de penis. Door te weinig prikkeling blijft een erectie ook uit of kan niet worden gehandhaafd.
Tenslotte wordt in een gesprek met bepaalde testvragen nagegaan in hoeverre stress en angstproblemen een rol spelen bij het potentieprobleem.