InfoCash

Artikel

Erectiele dysfunctie - van probleem tot oplossing

Auteur: HectorServadac | geschreven op 15-06-2010

Vroeger heette het impotentie, nu begrijpen we dat het om een stoornis van de bloedvaten of een tekort aan bepaalde chemische stoffen gaat. Het is een vermindering van het vermogen om een erectie te krijgen en het heet dan ook erectiele dysfunctie.


Het is een probleem waar hulp voor mogelijk is. Maar die hulp komt vaak niet aan omdat het voor een man moeilijk blijft het probleem met anderen te bespreken.

Erectiestoornis als probleem


Wereldwijd schat men dat zo'n tien procent van alle mannen aan enigerlei vorm van erectie stoornis lijdt. Minder dan vijf procent van hen is daarvoor in behandeling!
Men spreekt van een erectie stoornis wanneer je geen erectie kunt krijgen of die niet lang genoeg kunt volhouden om regulier sexueel contact te hebben.

Hoe werkt een erectie?


Tijdens een erectie vloeit bloed in de penis en wordt daar vastgehouden in twee sponsachtige organen: de zwellichamen (corpus cavemosum) genaamd. Die twee zwellichamen lopen aan weerszijden van de pisbuis en wanneer ze opzwellen maken ze de penis stijf. Wanneer de sexuele opwinding van een man zakt, ontspannen deze zwellichamen zich weer en laten ze het bloed weer terugvloeien waardoor de penis slap wordt.

Diagnose van erectiele dysfunctie


Een vroege diagnose van de erectie stoornis is van groot belang voor het herstel van het sexuele leven. Of de oorzaak van de stoornis nu ligt op het gebied van depressie en angst, leeftijd, andere medische factoren zoals testoreron tekort, in al deze gevallen hoeft de erectie stoornis niet te leiden tot de totale verstoring van het sexuele leven. Medische hulp is mogelijk en kan goed werken.
Veel mannen maken het probleem voor zichzelf groter doordat ze moeite hebben er met hun huisarts over te spreken. Ze lijden liever in stilte onder de angst en depressie dan openlijk met een ander over de meest intieme zaken van hun leven te moeten spreken.
Maar het is wel zo dat een vroege diagnose en een goede behandeling ertoe kan leiden dat de klachten aanzienlijk afnemen of zelfs dat het sexuele leven zich weer volledig herstelt.