InfoCash

Artikel

Impotentie - emotionele factoren

Auteur: HectorServadac | geschreven op 15-06-2010

Erectieproblemen kunnen een lichamelijke oorzaak hebben en dat is in 85% van de gevallen ook zo. Maar de psychologische kant doet ook mee. In ieder geval kan je gemoedsgesteldheid een enorme bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem.


Angst voor de daad


Angst heeft niet alleen een psychisch, maar ook een lichamelijk effect. De hersenen geven een stof af - neurotransmitters, een chemisch signaal - wanneer je angst voelt, die ervoor zorgt dat de bloedvaten en de spieren in je penis zich samentrekken. Daardoor kan het bloed niet vrijelijk in de penis stromen en daardoor wordt een erectie onmogelijk. Zelfs een eenvoudige mate van stress kan dit al laten gebeuren.
Wanneer je je zorgen maakt, angstig bent over je toekomst en steeds maar loopt te piekeren, zal dat ook je sexuele leven aantasten. Angst wordt gezien als een van de voornaamste bijdragende factoren in het ontstaan van erectiele dysfunctie. Het ligt voor de hand dat angst remmend werkt op je sexuele gevoel wanneer je je zorgen maakt over je sexuele prestaties. Dat leidt tot een vicieuze cirkel: omdat je je zorgen maakt, lukt het niet, en daardoor maak je weer zorgen.
Het gevolg daarvan is, dat je waardering voor jezelf afneemt, je voelt je 'minder' dan je was. Je krijgt het idee dat je faalt en een mislukkeling bent. Dat kan leiden tot een chronische impotentie.

Depressie en impotentie


Depressie is eveneens een van de belangrijkste oorzaken van impotentie. Omdat depressie heel vaak verband houdt met de kwaliteit van je relatie kan dat voor een dubbel effect zorgen. Ook versterkt de impotentie de depressie die op zijn beurt weer de impotentie verergert. Wie impotentie ervaart voelt zich al gauw minder zeker van zichzelf. Een man gaat zich vernederd voelen en afgewezen. Dat gebeurt in het bijzonder wanneer het moeilijk is om er met de partner over te praten. Beide partners kunnen zich overigens schuldig voelen bij impotentie.
Ook is een emotioneel probleem met de partner vaak verantwoordelijk voor impotentie. Het is moeilijk voor een man om sexueel te 'presteren' wanneer hij het gevoel heeft dat zijn partner negatieve gevoelens over hem heeft.

Impotentie en rookgedrag


Het is al heel lang bekend dat roken bijdraagt aan de verslechtering van de potentie. Vooral wanneer iemand al lijdt aan een verhoogde bloeddruk zal roken inwerken op de bloedvaten en verhinderen dat ze zich verwijden. De bloedtoevoer naar de penis wordt op die manier geblokkeerd. Een studie uit 2001 toonde aan, dat mannen met een verhoogde bloeddruk die rookten, 26% meer kans hadden op een erectieprobleem.