InfoCash

Artikel

ADHD medicatie

Auteur: ninafrerichs | geschreven op 29-06-2010


ADHD, een neurologische stoornis waar veel over gesproken wordt. Het lijkt wel alsof "iedereen"tegenwoordig ADHD heeft. Onzin, maar het is wel een feit dat ADHD steeds vaker word vastgesteld en dat er dus ook steeds meer kinderen en volwassenen, te maken krijgen met ADHD medicatie. Wat is er eigenlijk op ADHD medicatie gebied "te koop"? En wat zijn de voor- en nadelen van deze medicijnen?


Een stukje algemene ADHD info

Als je ADHD hebt (of ADD), ben je minder in staat je te concentreren op 1 ding, ben je doorgaans impulsiever, minder georganiseerd en kun je last hebben van "hyperfocus". Dit betekend dat op 1 ding dat je erg interesseert, alleen maar jouw focus ligt. Je vergeet daardoor bijvoorbeeld je afspraak bij de dokter, bent te laat op je werk of mist net de trein. Je bent immers aan het hyperfocussen op dat ene ding, en de wereld om je heen, die bestaat even niet. ADHD is een neurologische afwijking en dus geen stoornis die je even "aangepraat" krijgt. Tevens is ADHD erfelijk. Vaak zie je in gezinnen waar 1 iemand met een ADHD diagnose te maken krijgt, er meerdere gezinsleden dezelfde ADHD-achtige klachten/verschijnselen hebben. Let wel; ADHD is niet direct aan de orde als je wel eens wat druk bent, of iets te enthousiast in je doen en laten. Stel dus niet zelf een diagnose, daar zijn doktoren voor opgeleid.

Uitleg meest gebruikte ADHD medicatie

Omdat er de laatste jaren veel onderzoek is gedaan naar ADHD en medicatie die eventueel zou kunnen helpen bij het bestrijden van de zwaarste ADHD symptomen, zijn er inmiddels diverse medicijnen op de markt. Voor alle ADHD medicatie geldt, dat het de ADHD niet geneest maar wel de symptomen verminderd. Hieronder een overzicht, met daarbij een korte uitleg over de werking van het medicijn.

Ritalin;
Qua naam is dit het meest bekende ADHD medicijn. Ook word Ritalin bij de ziekte narcolepsie voorgeschreven (plotseling in slaap vallen). Ritalin bevat, net als alle ADHD medicijnen, de stimulerende stof Methylfenidaat. Ritalin heeft een opwekkende werking. Het zorgt ervoor dat kinderen/volwassenen zich beter kunnen concentreren. 2 op de 3 kinderen die Ritalin slikt, ervaart een positief effect. De werking van Ritalin begint 1 a 2 uur na inname en houdt 3-4 uur aan. Ritalin moet dus meerdere malen per dag worden ingenomen om het stimulerende effect te blijven behalen. Ritalin word door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed (in tegenstelling tot enkele andere ADHD medicijnen).

Nadelen Ritalin

Zeker in het begin, als men net met Ritalin begint, kan er slapeloosheid optreden. Ook hoofdpijn en rusteloosheid zijn bijverschijnselen. Vaak trekken deze verschijnselen weer weg als men eenmaal gewend is aan de Ritalin. Neem je Ritalin laat op de dag nog in, dan kan het moeilijk zijn in slaap te komen. Daarom wordt vaak geadviseerd Ritalin niet na 16.00 's middags meer in te nemen.

Ook kan het bij Ritalin zo zijn dat tegen de tijd dat 1 tablet uitgewerkt begint te raken, je even "hyper" kan worden. Het is dus bij Ritalin van belang dit op de juiste tijdstippen in te nemen, om een zogehete "rebound"(hyper-moment) zoveel mogelijk te voorkomen.

Concerta

Concerta is een ADHD medicijn met een verlengde afgifte. Simpelweg betekent dit, dat er maar eens per dag een capsule hoeft te worden ingenomen en dat gedurende de dag er een beetje mythylfenidaat vrijkomt die de ADHD symptomen onderdrukt. Concerta is in 3 doseringen verkrijgbaar. Van 18mg, 36mg en 54mg. Concerta mag bij inname niet gebroken, geplet of gekauwd worden.

Nadelen Concerta

De meeste ADHD medicijnen hebben dezelfde bijwerkingen. Bij Concerta heeft 26 procent van de gebruikers last van hoofdpijn en maagpijn. Ook kan Concerta de ADHD verergeren (in dat geval is een ander ADHD medicijn dus aanbevolen). Ook eetlustvermindering en slapeloosheid zijn bij Concerta symptomen die voor kunnen komen. Daarnaast kan koorts een bijverschijnsel zijn. Gewichtsverlies is zeker in de beginfase van Concerta gebruik een bijwerking die vaak voorkomt. Concerta is 3 jaar houdbaar. Concerta word niet door alle zorgverzekeraard vergoed. Het is dus erg nuttig voordat er gestart wordt met Concerta, men informatie bij de zorgverzekeraar inwint.
Equasym

Een relatief onbekend ADHD medicijn is Equasym. Net als bij het hierboven beschreven Voncerta, is Equasym een medicijn met verlengde afgifte. Dit medicijn is sinds 2007 verkrijgbaar en ontwikkeld voor schoolgaande kinderen. In Equasym vind je 30% kortdurend werkende stoffen en 70% langdurig werkende stoffen. Dit medicijn is geschikt voor kinderen om een schooldag te overbruggen. De tijd dat Equasym werkt is ongeveer 6-8 uur. Equasym mag uit de capsule worden gehaald en bijvoorbeeld door een lepe appelmoes worden gemengt, zodat het voor kinderen makkelijker in te nemen is.

Nadelen Equasym

Bij Equasym kan men te maken krijgen met nervositeit, slapeloosheid, hoofdpijn en maagpijn. Vaak nemen deze verschijnselen wel weer af als het lichaam aan Equasym gewend is geraakt. Soms kan er duizeligheid of misselijkheid voorkomen. Equasym word ook niet door alle zorgverzekeraars vergoed.

Tot slot
Ieder mens is anders, dus ieder medicijn kan anders aanslaan. Bij de een heeft Concerta het beste effect, en bij de ander Ritalin. Win vooral advies in bij uw eigen huisarts.

Belangrijk om te weten; tijdens zwangerschap mag ADHD medicatie niet gebruikt worden!