InfoCash

Artikel

HIV, feiten, fabels en cijfers

Auteur: ninafrerichs | geschreven op 30-06-2010

Wat is HIV

HIV is de naam van het virus dat AIDS veroorzaakt. HIV is een infectie ziekte die in het dagelijks leven nauwelijks op te lopen is. HIV is wel over te brengen door bloedtransfusies met besmet bloed, onbeschermd seksueel contact, het gebruik van vieze drugsnaalden en een HIV besmette moeder kan de ziekte op haar ongeboren kind overbrengen tijdens de zwangerschap. HIV is tegenwoordig goed te behandelen, maar een medicijn dat deze ziekte volledig geneest, is nog niet gevonden. HIV komt in alle lagen van de bevolking voor, en is vooral in Afrikaanse landen een groot probleem. Ook in Nederland zijn inmiddels heel wat mensen besmet met HIV.


HIV info


HIV cijfers Nederland

Eind 2009 waren er in Nederland 16.823 hiv-geinfecteerde personen geregistreerd. Deze groep bestaat uit ruim 13.000 mannen en meer dan 3500 vrouwen. In 2009 werden er 1252 nieuwe HIV patienten aangemeld. Dit getal is ongeveer gelijk aan de aanmeldingen van 2007 en 2008.

In Nederland en Belgie zijn 350 kinderen bekend die een HIV infectie hebben. Door goede medicatie en doordat moeders minder vaak besmet zijn met het Hiv virus, komt HIV onder kinderen steeds minder voor.

Heb ik HIV?

HIV is een infectie ziekte en SOA die soms pas laat wordt ontdekt. Mensen die niet weten dat ze met HIV besmet zijn kunen jaren doorleven zonder enige klachten te hebben. Wel kunnen ze dan andere mensen besmetten door onbeschermd seksueel contact. Heb je al een SOA opgelopen (bijvoorbeeld chlamydia) dan ben je ook nog eens extra gevoelig voor een Hiv infectie.
Als je zelf denkt met HIV besmet te zijn, is het verstandig een SOA test te laten doen bij je huisarts of het ziekenhuis. Ook bij de GGD kun je terecht. Anoniem testen kan ook, al moet je dan vaak zelf de kosten van de Hiv test betalen. Indien je een test bij de huisarts laat doen wordt deze doorgaans vergoed door de ziektenkostenverzekeraar.

Verschijnselen die bij een HIV infectie horen zijn;
- Langdurige griepverschijnselen
- Enorme moeheid
- Diarree
- Zonder duidelijke reden veel gewicht verliezen
- Nachtzweten
- Benauwdheid

Indien je zwanger bent, wordt er tegenwoordig altijd bloed afgenomen in het begin van je zwangerschap, en wordt je direct getest op overdraagbare ziektes (o.a. dus HIV).

Hoe voorkom ik een HIV infectie?

Omdat de meeste mensen met HIV besmet raken door onbeschermd seksueel contact te hebben, is de beste manier om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Hiermee worden niet de pil en spiraal bedoelt. Deze middelen helpen wel een zwangerschap te voorkomen maar voorkomen niet dat je een SOA zoals HIV oploopt. Condooms zijn in het beste beschermmiddel. Mocht je iemand in je kennissenkring/familie hebben die HIV besmet is, dan kan je daar gewoon mee omgaan! Alleen bij bloed op bloed contact of onbeschermd seksueel contact is er kans op HIV besmetting.

Fabeltjes over HIV
Er gaan veel verhalen rond over HIV en veel mensen vinden het omgaan met een HIV besmet persoon, nog best β€œeng”. Het is in ieder geval onzin om;

- Iemand met Hiv niet te zoenen (speeksel brengt GEEN HIV over)
- Hem/haar de hand niet te schudden
- Met een boogje om een Hiv besmet persoon heen te lopen
- Geen knuffel te geven aan je vriendin/vriend die met HIV besmet is
- Niet uit hetzelfde kopje te drinken
- Niet naar de wc te gaan als je HIV kennis er ook net is geweest

Feiten over HIV

Tot slot, een paar belangrijke feiten over HIV;

- HIV is overdraagbaar bij onbeschermd seksueel contact
- AIDS is het gevolg van een HIV besmetting
- HIV hoeft niet tijdens de zwangerschap te worden overgedragen op het ongeboren kind (mits de juiste medicatie word gebruikt!)
- HIV is niet te genezen, maar wel steeds beter te behandelen
- HIV, hoe eerder je het weet, hoe beter je kunt voorbereiden op wat komen gaat