InfoCash

Artikel

Basen en zuren in de voeding

Auteur: Dirkje | geschreven op 08-07-2010

Wanneer het om voeding gaat, lijkt men tegenwoordig vooral bezig te zijn met het tellen van calorieen. Toch lijkt dit steeds meer niet het gewenste resultaat op te leveren. Natuurlijk is het van belang om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen. Maar daarnaast moet er ook gekeken worden naar het zuur-base-evenwicht.


Zuur-base-evenwicht

Het zuur base evenwicht heeft te maken met de vertering van het voedsel. Na de vertering blijft er een zure of basische (oftewel alkalische) rest over. Het lichaam probeert de zuren zoveel mogelijk af te voeren en een basenoverschot te houden. Wanneer er teveel producten gegeten worden die zorgen voor een zuuroverschot, kan het lichaam dat niet meer aan en zal het verzuren.

Zuurvormende en basische voeding

Vlees en voeding met suiker en vetten werken verzurend. Groente en fruit daarentegen zijn basisch. Om het bloed alkalisch te houden is er uiteindelijk een basenoverschot nodig. Het is dus belangrijk om vooral veel groente en in mindere mate fruit te eten. Het eten van brood, bewerkte producten en suiker zou sterk beperkt moeten worden.

Verzurend voedingspatroon

Tegenwoordig bestaat de voeding van veel mensen uit teveel verzurende producten waar te weinig basische producten tegenover staan. We eten brood, bewerkte producten, suiker etc. Met daar tegenover te weinig groenten en fruit om de verzuring te neutraliseren. Een overschot aan zuren kan allerlei lichamelijke klachten opleveren zoals: reuma, stofwisselingsproblemen, slecht functionerend immuunsysteem.
Door de reguliere geneeskunde worden deze aandoeningen wel erkend, maar de oorzaak wordt niet in de voeding gezocht. De kwalen worden bestreden met farmaceutische middelen, terwijl eigenlijk het voedingspatroon veranderd zou moeten worden.

neutrale ph-waarde

Om te zien of het lichaam verzuurd is, kan de ph-waarde gemeten worden. Een neutral ph-waarde ligt tussen de 7.35 en de 7.45.