InfoCash

Artikel

Hoe zwaarlijvigheid bij kinderen voorkomen?

Auteur: rpoelke | geschreven op 10-07-2010

Mollige baby’s zien er gezond en gelukkig uit, maar is dit wel goed voor je baby. Wanneer een baby voldoende eet en beweegt, ziet het er ook gelukkig uit. Een mollige baby kan uitgroeien tot een mollige puber die moeilijker vriendjes maakt, uitgelachen wordt en veel problemen heeft om sociale contacten te leggen. Zwaarlijvigheid bij kinderen voorkomen is veel gemakkelijker dan je denkt.


Kindervoeding

Kindervoeding moet gezond en evenwichtig zijn van samenstelling. Kinderen vragen geen extra gezoete producten of bereidingen. Fruit als tussendoortje is immers ook lekker en veel gezonder dan zoetigheid. Het kost alleen veel meer moeite om fruit te schillen en in partjes te snijden. Met fruit kan je alle richtingen uit. Je hebt een ruime keuze van fruitsoorten om te variëren. Fruit kan gewoon in partjes gesneden worden, op een stokje geprikt zoals een brochette, in de vorm van een fruitsalade of gewoon geschild uit het vuistje. Banaanschijfjes op een boterham is gezonder dan beleg en zeker zo lekker.

Drankjes

Kinderen vragen geen gezoete drankjes of limonades. Wanneer ze dorst hebben is zuiver water of vers geperst fruitsap ook lekker. Instant kinderdrankjes zijn gezoet met druivensuiker en hierdoor ook extra zoet. Water in hun flesje als dorstlesser is veel gezonder en beter voor de tanden. Als een kind echt dorst heeft zal het altijd drinken.

Groenten

Zorg ervoor dat het kind voldoende groenten eet. Kinderen moeten smaken leren kennen en natuurlijk lusten ze niet alles van de eerste keer. Gewoon volhouden en steeds nieuwe dingen aanleren.

Bewegen

Ook baby’s, kleine kinderen, peuters en kleuters moeten voldoende bewegen. Ga regelmatig wandelen, doe een balspel of loop rondjes achter elkaar. Spelen en bewegen moet leuk blijven en er moet afwisseling in het spel zitten. Doe eens een zoektocht in je omgeving of loop eens langs een boerderij of wei. Je zal zien dat het kind zijn interesse gewekt wordt en ook vragen gaat stellen over wat er te zien is. Samen het huis opruimen, stof wegnemen, de afwas doen en kleine huishoudelijke taken uitvoeren is ook bewegen en levert een nuttig resultaat op. Hoe meer je samen doet, hoe meer tijd je samen doorbrengt.