InfoCash

Artikel

Pas op met kinderen in de zon!

Auteur: rpoelke | geschreven op 10-07-2010

Het is weer zomer, het is warm en heerlijk om in de zon te spelen. Toch moeten we met kinderen extra opletten. Hun huidje is teer en nog volop in ontwikkeling. Ze zijn extra gevoelig voor de UVA en UVB stralen van de zon en daarom moeten we zeker voor extra verzorging zorgen. Wil je weten wat je moet doen, lees dan snel verder.


De huid

Onze huid is ons grootste orgaan en heeft tal van belangrijke functies. Het beschermt alle organen die er onder liggen, voor weersinvloeden en invloeden van chemische aard. Een zintuig waarmee we kunnen voelen, en waardoor ons gemoed beïnvloed wordt. Pijn gewaarwordingen, warmte en koude kunnen we dank zij onze huid allemaal voelen. Bij warm weer gaan de huidcellen uitzetten en het oppervlakte vergroten. Hierdoor regelen we de inwendige temperatuur en verliezen we warmte door transpiratie. Onze huid heeft ook nog een ademhalingsfunctie. Het afsluiten van de huid zou ons in ademnood brengen en wanneer dit lang aanhoudt zelfs de dood tot gevolg hebben.

Invloeden van de zon

In de zon kan de huid van jonge kinderen rood worden en verbranden. Hierdoor gaat een deel van de functie van de huid veranderen, zo gaat ook de inwendige temperatuur verhogen, het transpireren verloopt minder goed en ook de ademhalingsfunctie door het opzwellen van de verbrande cellen gaat achteruit. Huid die herhaaldelijk onbeschermd blootgesteld wordt aan de zon kunnen pigment vlekken en kwaadaardige huidkanker en melanomen ontwikkelen. Een kinderhuid is nog volop in ontwikkeling en veel dunner dan bij een volwassene. De celgroei is sneller en het ontstaan van kwaadaardige melanomen zal veel vlugger plaatsvinden. Als ouders zijn wij verantwoordelijk voor hen en willen hen zo gezond mogelijk laten opgroeien. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het tijdig beschermen van de huid noodzakelijk.

Maatregelen

Bij hevige zon moet je een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat de kinderhuid verbrand. Houdt kinderen zoveel mogelijk in de schaduw. Je kan hun best een T-shirt, hoedje en eventuele zonnebril laten dragen. Wanneer ze toch in de zon lopen of in het water spelen, moet je zorgen voor een aangepaste zonnecrème die ook nog eens waterproof moet zijn. Alle huid die blootgesteld wordt aan de zonnestralen dient regelmatig behandeld te worden. De zonnecrème moet minimum factor 30 als beschermingsfactor hebben. De crème moet ook een UVA bescherming bieden en bij zeer bleke huid kan je een crème met volledige zonneblokkering nemen. Het insmeren moet minstens om de twee uren gebeuren en wanneer ze in het water spelen moet je dit om het uur doen.

Voldoende drinken

De kinderhuid zal in de zon meer vocht verdampen en ervoor zorgen dat de kinderen een hogere behoefte hebben aan water. Zorg ervoor dat kinderen regelmatig drinken, ook al hebben ze geen dorst. De meest geschikte dranken zijn suikervrij, water of thee. Een waterijsje kan lekker smaken, maar lest de dorst zeker niet. Heb je de indruk dat een kind moe wordt, haal het dan uit de zon, geef het kind extra drank en laat het in een koele plaats uitrusten. Controleer regelmatig de huid, ook al heb je voldoende ingesmeerd. Wat kinderen hun ouders zien doen en als klein kind aanleren, blijven ze later onbewust verder doen. Op die manier leren ze reeds op zeer jonge leeftijd om zorg te dragen voor hun huid.