InfoCash

Artikel

Vormen van kinderkanker

Auteur: ninafrerichs | geschreven op 14-07-2010

Ontzettend naar maar waar, niet alleen volwassenen worden door vreselijke ziektes getroffen ook kinderen zijn, hoe oneerlijk ook, soms slachtoffer van kanker. Kanker is een ziekte die verschillende varianten kent, en in dit artikel wordt meer informatie gegeven over de 2 soorten kanker die het meest onder kinderen voorkomen.


Kanker in het algemeen

Iedereen kent wel iemand die met deze verschrikkelijke ziekte te maken krijgt of heeft er iemand aan verloren. Er zijn vele vormen van kanker (meer dan honderd), die in dit artikel niet uitgelicht worden, maar wel heb ze een ding gemeen; er vind een ongeremde deling van lichaamscellen plaats. Bij volwassenen is het zo dat zaken als teveel zonlicht, roken en andere ongezonde bezigheden kunnen leiden tot een ongeremde celdeling en dus kanker, maar het kan ook "gewoon" gebeuren dat een fit persoon met kanker te maken krijgt.

Cijfermatig wordt dit als volgt onderbouwd;

- 40% van alle mensen met kanker zijn tussen de 60 en 75 jaar
- 30% van alle mensen met kanker zijn boven de 75 jaar
- 9% van alle mensen met kanker is jonger dan 45 jaar
- 0,6 procent van alle kanker patienten is kind


Alle cijfers omtrent kanker zijn terug te vinden via;
http://www.ikcnet.nl/uploaded/docs/Landelijk/cijfers/kerncijfers/VIKC_nkr_08_afb_nl_03_hr.jpg

Kinderen en kanker

Zoals al genoemd, is 0.9 % van de kankerpatienten, kind. Hieronder even ter verduidelijking wat cijfers (bron: kwf kankerbestrijding)

In Nederland krijgen jaarlijks bijna 400 kinderen van 0-15 jaar kanker.

*Gemiddeld geneest ruim 70% van de kinderen.
*Per kankersoort verschilt de prognose.
*Kinderen krijgen meestal andere soorten kanker dan volwassenen. Daarom worden kinderen op een andere manier behandeld.
*De verwachting is dat in 2010 1 op de 250 mensen van 18-45 jaar een soort kinderkanker heeft gehad.


Deze cijfers liegen er dus niet om. Jaarlijks vechten veel te veel kinderen voor hun leven. Soms met goede afloop en helaas soms ook niet. Kinderen komen voor hun behandelingen terecht in een van de 7 ziekenhuizen in Nederland die in kinderkanker behandelingen gespecialiseerd zijn.

Soorten kinderkanker

Er zijn verschillende soorten van kinderkanker. De 2 bekendste vormen zijn hieronder beschreven;

Leukemie (bloedkanker)

Tussen de 100 en 150 kinderen in Nederland krijgen jaarlijks te maken met een vorm van leukemie. Bij leukemie vermenigvuldigen de witte bloedcellen zich op een ongecontroleerde manier. Omdat er dan teveel witte bloedcellen in het lichaam zijn, is er geen ruimte voor de rode bloedcellen en bloedplaatjes. Omdat rode bloedcellen zuurstof vervoeren door de bloedbaan, en deze dit nu niet kunnen doen, word een leukemie - patient snel moe en gaat er bleek uitzien. Leukemie is in te delen in "acute" en "chronische" leukemie. Bij de acute variant word de eerste ontwikkelingsfase van de witte bloedcellen aangetast, bij chronische leukemie word de laatste fase van de witte bloedcellen aangetast. Chronische leukemie komt zelden voor bij kinderen.

Neuroblastoom

Een neuroblastoom komt vooral voor bij erg jonge kinderen en ontstaat uit een bepaald type zenuwweefsel. Deze type van kanker ontstaat tijdens de groei van een kindje (embryo) tijdens de zwangerschap. De precieze reden van het ontstaan van deze kankervorm is niet bekend. Een neuroblastoom komt bij 1 op de 100.000 kinderen in Nederland voor. Een neuroblastoom kan snel groeien en kan vrij snel andere organen in de verdrukking brengen. Hierdoor ontstaan dan dus klachten. Het gevaar bij een neuroblastoom zijn de uitzaaiingen die snel kunnen voorkomen en zich door het hele lichaam kunnen verspreiden. Het is belangrijk te weten dat een neuroblastoom geen erfelijke kankervorm is.

Kinderkanker en genezing

Steeds vaker worden er op tijd behandelingen gevonden die kinderen kunnen genezen. Toch sterft ongeveer 27% van de kinderen met kanker alsnog. Het is om die reden dan ook belangrijk om fondsen zoals KiKa (Stichting KinderKanker) en KWF Kankerbestrijding te steunen.

Uitgebreide informatie over behandelmethode's is te vinden op;

www.kinderkankergenezing.nl
www.kwfkankerbestrijding.nl